Mindre kommuner i Skåne svarar i en enkät att polisen inte är närvarande på gatorna längre. Foto: SVT

”Skånska landsbygden nedprioriteras av polisen”

Uppdaterad
Publicerad

De små skånska kommunerna är kritiska till bristen på synliga poliser. I Svedala till exempel, upplever kommunledningen att det inte finns någon polis på plats längre.

Ikväll tog regionstyrelsen beslut om att skriva till inrikesministern och rikspolischefen med krav på resurser till Skånepolisen.

Region Skåne har låtit alla kommuner att svara på enkät om hur de upplever polisarbetet.

Det ”upplevs från medborgarna att man inte har någon polis i Svedala längre”, svarar kommunens ansvariga.

På torget framför kommunhuset träffar vi Gert Ahlberg.

– Jag ser aldrig några poliser här fast jag är mycket ute och går. Det har blivit mycket svineri i centrum, glasskärvor och cyklar överallt.

Linda Allansson Wester (M) kommunalråd Svedala är också mycket kritisk till utvecklingen.

– Ringer man 114 14 för att ge ett tips och vill ha en polis som kommer hit så tyvärr, vi är inte ett prioriterat område.

Annika Stenberg är polischef för Region Syd tycker inte att beskrivningarna är rättvisa.

– Vi har inte den bilden.

”Har blivit sämre”

I enkäten som idag presenterades för regionstyrelsen framgår att de flesta av de 24 kommuner i Skåne som svarat tycker att den polisiära närvaron har försämrats det senaste året.

Horst Boldin som vi träffar nära gågatan menar att det fanns poliser förr.

– Men inte nu längre och det är inte lugnt på kvällarna och helgerna.

Han får stöd från något yngre man Dennis Nilsson.

– Man kanske ser en polisbil om dagen men det behövs fler poliser, det har blivit mycket skit här numera.

Nöjda i Malmö

Medan de små kommunerna i Skåne är klart kritiska mot den bristande polisnärvaron är de stora, trots försämringen det senaste året, relativt nöjda med polisnärvaron. Stefan Sintéus är polismästare i Malmö och menar att det ser olika ut i landet och så också i Skåne.

– Jag kan tycka att Malmö som stad är relativt polistät ändå.

Annika Stenberg tycker att denna skillnad mellan små och stora kommuner är besvärande.

– Men vi har inte alla medarbetare på plats.

Sommarstängningen av polisstationen i Hörby får kritik i enkäten och i Ystad vill man dessutom ha en ökad polisinsats under sommaren. Och det krävs att de förtroendevalda i Tomelilla och Sjöbo ska få yttra sig innan deras stationer läggs ner.

Skrivbord i Vellinge

När vi besöker poliskontoret i Svedala så är det låst och är inte till för allmänheten och så har det alltid varit.

– Men förr kunde man besöka kontoret om närpoliserna var där, säger Linda Allansson Wester.

Nu finns en stationerad polis i Svedala men hon har sitt skrivbord i Vellinge ett par mil bort.

Fast egentligen är meningen med polisreformen att poliserna inte ska sitta vid skrivbord, utan vara ute på fältet. 

– Meningen är att vi ska komma närmare medborgarna, men ännu är vi i en uppstart, säger Annika Stenberg polischef för Region Syd.

Men den nya polisorganisationen bär enligt flera kommuner skulden för försämringen och ett svar i enkäten lyder: ”polisreformen som skulle föra polisen närmare medborgarna har havererat”.

– Sedan man ändrade organisationen har man glömt bort oss för att vi är en trygg kommun. Men att prioritera bort oss håller inte i längden för då fortsätter vi inte att vara en trygg kommun, åtminstone upplevs det så, säger Linda Allansson Wester.

Kritik inom polisen

Och även inom polisen finns kritik.

– Jag kan personligen tycka att takten varit orimligt hög i förhållande till konsekvenserna, säger Stefan Sintéus polismästare i Malmö.

– Vi är inte framme vid våra mål ännu, vi har en lång väg kvar att vandra, innan vi är där jag vill vi ska vara, nämligen närmare medborgarna, säger Annika Stenberg polischef för Region Syd.

Skriver till ministern

Ikväll togs regionstyrelsen beslutet att ordförande Henrik Fritzon (S) ska skriva ett brev till inrikesminister Anders Ygeman (S) och rikspolischef Dan Eliasson ”om behovet av att säkerställa nödvändiga resurser till polisen i Skåne”.

– Den viktiga slutsatsen av vår enkät är att det är i de små kommunerna som den påtagliga uppfattningen att polisen inte är närvarande, säger Henrik Fritzon, som tycker sig se signaler på att polisledningen är självkritisk när organisationsförändringen ska utvärderas.

– Det är bra att de öppnat för lite ödmjukhet inför att det finns vissa brister, säger Henrik Fritzon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.