Asylboendet i Hammenhög Foto: Lars-Gunnar Bengtsson

Skånska småorter tar emot många asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

De allra minsta orterna får ta det största ansvaret för Sveriges asylmottagning. Röstånga, Hammenhög och Skånes Fagerhult är några av de skånska småorter där invånarantalet har stigit kraftigt efter ett ökat asylmottagande.

SVT Nyheter har tittat på hur många platser för asylsökande som finns på orter under 2000 invånare. Bland de skånska kommuner där Migrationsverket det senaste halvåret upphandlat nya asylboenden finns till exempel Örkelljunga.

I Åslunga med drygt 700 invånare, strax nordost om centralorten Örkelljunga, har Migrationsverket tecknat avtal med en privat aktör om 130 platser. I grannsamhället Skånes Fagerhult, med drygt 850 invånare, finns ett avtal om 66 platser.

Migrationsverket har tecknat avtal med privata hyresvärdar på orten utan att kommunen informeras.

– Plötsligt dyker det bara upp nya barn i skolan. Det upp till kommunen att sköta det på ett bra sätt, men det är svårt för oss hantera med bland annat tolkar och hemspråksundervisning, säger kommunalrådet Carina Zachau (M).

Det är framför allt bristen på information som retar kommunalrådet.

– Vi vet i dagsläget inte hur många asylsökande det finns i Örkelljunga. Vi behöver bättre framförhållning, säger hon.

Även Röstånga i Svalövs kommun återfinns på listan över de småorter där Migrationsverket upphandlat nya platser det gångna halvåret. Knappt hundra platser tillhandahålls på en hotellanläggning på orten som har drygt 800 invånare.

Asylmottagande på mindre orter

Skånska orter med mindre än 2000 invånare där Migrationsverket har upphandlat nya platser det senaste halvåret:

Höganäs 1500 invånare – avtal om 70 platser

Hammenhög 908 invånare – avtal om 75 platser

Gärsnäs 1000 invånare – avtal om 90 platser

Röstånga 839 invånare – avtal 108 platser

Köpingebro 1134 invånare – avtal om 70 platser

Åsljunga 721 invånare – avtal om 130 platser

Skånes Fagerhult 856 invånare – avtal om 66 platser

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.