Skånskt arkiv läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Dialekt och ortnamnsarkivet i Lund läggs ner till våren och 150 års forskning om skånska ortnamn och dialekter riskerar att glömmas bort, befarar de anställda.

Orsaken till förslaget är att Institutet för språk och folkminnen måste spara pengar.

Det är en diger samling dialekter från södra Sverige och ortnamn från Skåne som finns samlade på Gerdavägen i Lund. Just nu pågår en digitalisering av materialet så man kan komma åt det via nätet. Arkiven påbörjades nämligen redan 1870 och det mesta finns handskrivet på små lappar och inspelat på band. Men även forskning om vårt nutida språk pågår i huset.

– Vi har ju ett mediasamhälle där väldigt mycket dokumenteras via TV, tidningar och så men samtidigt så finns det stora grupper av människor och typer av berättelser som inte har sin givna plats i de sammanhangen, säger Ola Svensson, forskningsarkivarie.

– Det handlar om vardaglig historia, vardagliga berättelser, som speglas genom folks sätt att tala och benämna saker.

Måste spara

Men nu blir det inga mer projekt som bevarar den skånska språkkulturen för framtiden. Institutet för språk och folkminnen måste spara totalt tio miljoner kronor nästa år och genom att lägga ner avdelningen i Lund kan man åtminstone spara tre av dem.

– Det är ett så horribelt förslag så det hade man ju inte kunnat tro att det skulle bestämmas, säger arkivchefen Carl-Erik Lundbladh.

Planen är att nu hela lundaarkivet ska flyttas till avdelningen i Uppsala. Men där riskerar det att staplas i en källare och glömmas bort.

– Vi är väldigt rädda att all kompetens om hur man använder det här arkivet kommer att försvinna och att det blir en de facto total nedläggning av hela arkivet, säger Berit Sandnes som också är forskningsarkivarie.

– Kollegorna i Uppsala har ju sina arbetsuppgifter och vi kan inte förvänta oss att någon ska sätta sig in i det skånska materialet.

Bara ett förslag

Än så länge är nedläggningen bara ett förslag och personalen hoppas att det fortfarande finns tid för diskussion och att man kan hitta alternativa lösningar för att spara.

– Det här handlar om en verksamhet som är demokratiskt instiftad genom riksdagsbeslut och då hade man velat ha en offentlig och bred diskussion innan det fattas ett administrativt beslut som gör att verksamheten försvinner, säger Ola Svensson.

– Det är alltså 150 år av kunskapsuppbyggnad som riskerar att grusas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.