Foto: SVT

Skarp kritik mot den psykiatriska öppenvården

Publicerad

Patienter som väntar i månader på återbesök. Patienter som inte får sina recept. Nu kommer skarp kritik mot den skånska öppenpsykiatrin.

”Den psykiatriska öppenvården är inte patientsäker”, skriver Disa Dahlman, AT-läkare i en anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg.

Disa Dahlman är ännu inte färdig läkare utan räknade med handledning när hon i somras arbetade på den psykiatriska öppenvårdsmottagningen på Drottninggatan i Malmö.

– Men ibland var jag helt ensam trots att jag ännu inte är legitimerad.

I sin anmälan till IVO skriver hon att tio specialistläkare sagt upp sig under det senaste året, och att bemanningen i huvudsak  bestod av AT-läkare och ickelegitimerade läkare.

– Detta trots att patienterna bedömts vara i behov av specialistkompetens!

Svårt att rekrytera

Hans Brauer, verksamhetschef för psykiatrin, bekräftar att Disa Dahlman ibland var den enda läkaren på mottagningen.

– Men det fanns en handledare, dock inte på plats. Situationen inom psykiatrin är besvärlig, vi har svårigheter att rekrytera.

Läkarbristen drabbar patienterna hårt, enligt Disa Dahlman. Många kan få vänta upp till ett halvår för ett återbesök hos en specialist.

– Och när öppenvården inte fungerar får andra instanser träda in. Vi har fått samtal från boendepersonal som har slagit larm när människor mår allt sämre. Andra gånger har vi fått skicka patienter till psykakuten för slutenvård för att det saknas resurser inom öppenvården.

Missar sina mediciner

Hon beskriver också hur läkarbristen leder till att patienter inte får ut sina recept, det finns helt enkelt inte tillräckligt med läkare i tjänst.

– Jag har också  träffat patienter som har försämrats för att de inte fått ut sina mediciner i tid.

Hans Brauer säger att ”det är alldeles förfärligt, men vi gör allt som står i vår makt för att det inte ska behöva vara så”.

Enligt Hans Brauer lämnar läkarna Malmöpsykiatrin främst av löneskäl.

– Vi har ett speciellt läge här. Lönerna är betydligt högre i Köpenhamn och då väljer en del att arbeta där.

Disa Dahlmans anmälan ingår nu i den pågående tillsyn som IVO gör av Malmö psykiatri. Verksamheten har kritiserats hårt under de senaste åren, bland annat till följd av att flera patienter som vårdades inom  psykiatrin tog livet av sig under 2013-2015.

”Så frustrerande”

– Vi ser över  hur man nu bedriver patientsäkerhetsarbetet idag, berättar Helen Lundblad, IVO-inspektör. Hur följer man upp rapporterna om avvikelser? Vilka åtgärder vidtas?

Hans Brauer tror att psykiatrin med tiden kommer att locka fler läkare.

– Vi har många ST-läkare som vill jobba hos oss. Så läget kan förbättras. Men det tar lång tid.

Disa Dahlman berättar att hon har starkt stöd för sin IVO-anmälan hos övriga anställda på den psykiatriska öppenvårdsmottagningen.

– Det är så frustrerande att se hur patienterna kommer i kläm. Det här handlar ju om en svag patientgrupp som har svårt att föra sin egen talan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.