Foto: Mikael Nilsson

Skärpt straff för p-husmordet i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten skärper straffet för den 43-årige man som högg sin fru till döds i ett parkeringsgarage i Lund.

Mannen dömdes i tingsrätten till 18 års fängelse, men nu skärper hovrätten för Skåne och Blekinge straffet till livstid.

Den rättspsykiatriska undersökningen efter rättegången i tingsrätten visade att mannen inte var psykiskt sjuk och han kunde därför dömas till fängelse.

Mord i P-hus

Jagade med kniv

Knivattacken mot kvinnan skedde i parkeringshuset Färgaren i centrala Lund i april i fjol. Kvinnan jagades av sin man, fick ta emot flera knivhugg i överkroppen och dog senare av skadorna.

En man som rusade fram till mordplatsen och försökte stoppa dödsmisshandeln attackerades också av 43-åringen, men lyckades fly undan. Det bedömde tingsrätten som mordförsök, men hovrätten ändrar det i stället som försök till grov misshandel.

Ville lämna mannen

Mannen döms också liksom i tingsrätten för fyra fall av misshandel.

Enligt domen framstår det som klart att det var omständigheten att kvinnan ville lämna 43-åringen som förmått honom till dådet.

Inget förmildrande

Rätten beskriver i domen det brutala och hänsynslösa våldet som mannen utsatt kvinnan för och hennes dödsångest. ”Hennes skrik som omvittnats i målet talar också entydigt i den riktningen”, skriver rätten.

Rätten anser mot den bakgrunden att det föreligger sådana synnerligen försvårande omständigheter att mannen ska dömas till livstid. Samtidigt kan man inte se några som helst förmildrande omständigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i P-hus

Mer i ämnet