Foto: Thomas Winje Øijord/TT

Skickades hem med kraftiga magsmärtor – dog

Publicerad

Trots kvarstående magsmärtor skickades kvinnan hem från akuten på Centralsjukhuset i Kristianstad. Ett drygt dygn senare avled hon i hemmet.

Obduktionen visade att ett brustet magsår orsakade dödsfallet. Nu kritiseras sjukvården av Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) för att kvinnan inte utreddes tillräckligt.

IVO bedömer att ansvarig läkare på akutmottagningen inte uppfyllde lagstadgade krav på att patienten skulle ges en sakkunnig och omsorgsfull hälso- och sjukvård.

Enligt klagomålet sökte patienten hösten 2015 till vårdcentralen för trötthet. Hon blev enligt anmälaren sjukskriven under två veckor på grund av blodbrist.

Fick smärtstillande

På våren insjuknande patienten i kraftiga magsmärtor och sökte då akutmottagningen. Läkaren bedömde att patientens smärtor berodde på ett njurstensanfall och hon skickades då hem med smärtstillande tabletter. Uppföljning planerades ske med röntgen några veckor senare.

Men knappt två dagar efter läkarbesöket på akuten, dog patienten. Anmälaren ifrågasätter nu handläggningen av patientens symtom.

Fick ingen diagnos

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) gör bedömningen att kvinnan skickades hem utan att diagnosen med rimlig säkerhet kunnat säkerställas.

Läkaren borde ha övervägt ytterligare diagnoser samt ombesörjt en kompletterande utredning eller en förnyad bedömning av patientens tillstånd, antingen efter en tids observation på sjukhuset, eller vid ett aktivt planerat återbesök inom snar tidsrymd.

Obduktionen visade att kvinnan dog av ett brustet magsår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.