Morgonuppställningen på Ölyckeskolan hålls i ur och skur. Foto: SVT

Skolan började betygslyftet med disciplin

Uppdaterad
Publicerad

I ur och skur får alla högstadieelever på Ölyckeskolan utanför Löberöd börja veckan med en militär morgonuppställning. Syftet är att bibehålla ordning och reda på skolan, något som inte alltid varit självklart.

– Vi ska ställa upp oss och så säger vår rektor Truls vad som inte funkat, vad som gått bra och det som händer i veckan. Jag tycker det funkar rätt bra, säger Simon Borling som går i sjuan på Ölyckeskolan.

Morgonuppställningen gäller för alla högstadieelever på skolan, och samlingen hålls oavsett väder. Det kan låta hårt, men enligt rektorn Truls Katsler är ett av målen även att komma närmare eleverna.

– Det är ett sätt att skapa ordning, det är också ett sätt för mig som rektor att vara synlig för mina elever, säger Truls Katsler, rektor på Ölyckaskolan.

Foto: Esfar Ahmad/SVT

Rektorn:”Får sätta ner foten”

Samtidigt har det inte alltid varit såhär. För några år sedan hade 24 procent av eleverna inte behörighet till gymnasiet. Elever och rektor berättar även om en skola som kämpade med klotter, nedskräpning och skadegörelse. 

– Vi hade elever som mer eller mindre trodde att det var dom som bestämde, då får man sätta ner foten och tala om för eleverna att här är det vi som bestämmer, och vi har vissa regler som vi förväntar oss att ni ska följa, säger Truls Katsler. 

Fler regler och specialpedagoger

De senaste tre åren infördes därför en rad regler. Skolan anställde fler specialpedagoger och införde regler med tydliga konsekvenser om dessa inte följs.

Ett exempel på detta är att skolan vid en period förbjöd alla elever från att lämna skolområdet under rasterna. Orsaken var att många av eleverna som handlade från mataffären som ligger i närheten av skolan skräpade ner i korridorerna.

– Om vi ställer krav på våra elever och visar att vi tror på dem så presterar de bättre, säger Truls Katsler.

Förbättrade resultat

Skolans disciplinära metoder kan ha gett resultat. För på tre år har andelen gymnasiebehöriga elever ökat från 74 procent till 95 procent. Dessutom berättar många elever att de upplever en tryggare miljö under skoltid.

– Han är väldigt mån om att det ska vara disciplinerat och det blir lugnare på skolan då, säger Julia Asp som går i nian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.