Foto: Kasper Bruun Vindum Brandt/TV 2 Lorry

Skola i Köpenhamn evakuerad – elever och lärare spydde

Uppdaterad
Publicerad

Minst elva elever och lärare mådde illa och kräktes efter ett utsläpp på en skola i Köpenhamn. Skolan evakuerades och en person fördes till sjukhus. ”Vi tror att ett kemiförsök har gått galet”, säger Jan-Kirk Iversen, operationchef på räddningstjänsten till Ekstrabladet.

Larmet från Kildevældskolen på Østerbro kom strax före klockan 11. Polisen i Köpenhamn misstänkte inledningsvis att ett gasutsläpp inträffat.

Två våningar på skolan evakuerades, enligt TV2 Lorry. Minst elva elever och lärare kände obehag eller spydde efter händelsen.

Ambulanser ditlarmade

– De kommer att undersökas av läkare. Samtidigt har vi skickat flera ambulanser till platsen i fråga om fler människor är skadade, säger vakthavande befäl på Köpenhamnspolisen till Ekstrabladet.

En person fördes till sjukhus för kontroll. Föräldrar till de skadade eleverna underrättades av skolans ledning, uppger Köpenhamnspolisen.

Foto: SVT Design

– Vi kan först med säkerhet avgöra vad det rör sig om när räddningstjänsten är klara med sina mätningar. Men det är flera personer som känt obehag, så vi kan inte utesluta att det rör sig om gas, säger Steen Hansen, kommunikatör vid Köpenhamnspolisen, till danska TV2.

Räddningstjänsten kontrollerar

Efter en kontroll på skolan har räddningstjänsten förändrat teorin om orsaken till olyckan. Mätningar på nivån av fem olika misstänkta gaser har gjorts och samtliga resultat har varit negativa, skriver Ekstrabladet.

– Vi lutar åt att tro att det är ett kemiförsök som har gått galet, säger Jan-Kirk Iversen, operationchef på räddningstjänsten till Ekstrabladet.

Skolans kombinerade fysik- och kemilokal ligger på tredje våningen, under de två våningar där personer i första skedet konstaterade obehag och kränkningar.

– Vi har en hypotes om att det möjligtvis varit någon aktivitet i lokalen. Det kan vara ett försök där någon typ av ånga släppts ut, men vi vet det inte med säkerhet ännu, säger Jan-Kirk Iversen till TV2 Lorry.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.