Skolan riskerar vite på 750 000 kronor Foto: Hans Larsson

Skola riskerar höga böter efter hot och otrygghet

Uppdaterad
Publicerad

Inför hotet om ett vite på 750 000 kronor kämpar nu gymnasieskolan Ungdomscentrum i Hässleholm för att få bukt med det man själv kallar växtvärk. Den höga asylinvandringen har lett till att antalet elever utökats kraftigt och i höstas kom Skolinspektionens kritik om allvarliga ordningsproblem.

– Vi böjer oss för kritiken. Mycket i den är befogad, men med tanke på den stora elevtillströmning vi haft har vi helt enkelt inte kunnat få allt på plats. Det har inspektionen sett, och det ska vi åtgärda, säger rektor Per Nilsson.

Ungdomscentrum har på bara två år tvingats växa från 80 till dagens 240 elever, varav de flesta nyanlända. Verksamhetschefen Jan-Olof Olsson berättar att verksamheten på sikt ska läggas ned. Om två år flyttas verksamheten över till Jacobsskolan, ett mer etablerat gymnasium i stan.

– Både vi och Skolverket ser ju att den typ av språk- och introduktionsprogram som det handlar om här tjänar på att samlokaliseras med de nationella gymnasiseprogrammen. Det ger de nyanlända helt andra möjligheter till de kontaktytor som behövs för att komma in i ett socialt sammanhang, säger han. 

Otrygga elever

I december kom skolinspektionens hårda kritik, om en hotfull stämning med otrygga elever och därtill brister i pedagogiken.  

– Det var bråkigt men aldrig på själva skolan. Allt hände ute på stan, berättar Yasmin Hammur i elevrådet.

– Men det har blivit bättre. Nu är stämningen är lugn och bra.

 För att dämpa spänningarna mellan olika elevgrupper har en ny uppsättning ordningsregler tagits fram i samråde mellan skolledning och elever. Nyckelordet är respekt.

–Du vet, man kan inte älska alla människor men man kan visa alla respekt. Nu kommer folk i tid till lektionerna och har med sig sina grejer, säger Yasmin.

De pedagogiska bristerna handlade bland om att skolan saknar lokaler för fysik och kemi. Där blir lösningen att köpa in distansundervisning.

– Det är ingen optimal lösning, men just nu är den enda möjlighet som står till buds, säger rektor Per Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.