”Skolverket har agerat lamt”

Uppdaterad
Publicerad

Skolverket får nu kritik för att rektorerna själva ska bestämma om eleverna ska skriva om det nationella provet matte 2b. Det är fritt att välja vilken dag provet ska göras, men rektorerna oroar sig för att provsvaren återigen ska läcka ut.

Rektorn för S:t Petriskolan i Malmö, Eva Daun, är mycket kritisk till att Skolverket låter de gymnasieskoler som ska ha omprov själva får ta beslut vilken dag detta ska ske.

– Skolverket har agerat lamt i den här frågan och vi får inget stöd, säger Eva Daun.

Fuskproven

Hon har valt att eleverna på hennes gymnasieskola ska få ett prov som lärarna i matematik själva har gjort. Eleverna kommer att skriva del ett av det provet på måndag och del två på torsdag i nästa vecka.

Risk för nytt fusk

– Vi kan inte använda Skolverkets ersättningsprov eftersom en skola ska låta eleverna göra det provet i morgon. Det räcker att en elev, som skriver det provet, fotograferar av det och skickar till sina kompisar på andra skolor.

Då kan andra elever lätt fuska och så är ”karusellen” igång igen.

– Skolverket borde ha tagit beslutet att alla ska göra ersättningsprovet på samma tid och vid samma klockslag, säger Eva Daun.

Svårt sätta betyg

Hon anser inte att årets nationella prov i matematik 2B går att använda som underlag vid betygssättningen.

– Förhoppningsvis har alla lärare redan ett bra underlag och känner sina elever så de kan ge rättvisa betyg men för de som står och väger mellan två betyg hade resultaten från det nationella provet behövts så det som har hänt är inte alls bra, säger Eva Daun, rektor på S:t Petriskola i Malmö.

Mer kritik mot Skolverket

– Vi på Malmö Borgarskola tycker att Skolverket har lämnat oss skolledare i sticket, säger Nicola Sarac, rektor på Malmö Borgarskola.

– De uppmanar oss att välja om vi ska använda ett ersättningsprov men gör inget för att samordna skrivningen av denna. Det är naivt att tro att inte detta prov ska spridas så fort den första skolan har använt det, säger han.

Eleverna på Borgarskolan får därför skriva ett annat slutprov än Skolverkets ersättningsprov.

Uppmaning till Skolverket

– Vi vill att Skolverket tar kommandot över hanteringen för att minimera riskerna för fusk, Nicola Sarac, rektor på Malmö Borgarskola.

Sveriges Skolledarförbund tycker det är rätt att varje enskild rektor själv ska besluta om de nationella proven ska göras om eller inte.

– Jag tycker inte det är försvarbart ur resurssynpunkt att fatta generella beslut som skulle gälla alla skolor. Det finns kompetens på skolan att bedöma hur stort det eventuella problemet med fusk är och hur man ska hantera det, säger Matz Nilsson ordförande i Sveriges Skolledarförbund.

Han tycker däremot på att regeringen måste ge Skolverket i uppdrag att göra de nationella proven digitala och endast tillgängliga efter inloggning. Det skulle säkra likvärdigheten och samtidigt öppna upp för central rättning så att lärarna kan använda sin tid till undervisning.

Skolverket bemöter kritiken

Skolverkets chef på prov- och bedömingsenheten, Karin Hector-Stahre säger att myndigheten inte vill styra skolorna och bestämma vilken dag de ska ha omprov.

– Skolorna har väldigt mycket att göra nu i slutet på maj och vi tycker att det hade varit att gå för långt om vi hade bestämt ett fast datum som får stor påverkan på skolornas organisation och vardag, säger Karin Hector-Stahre.

Hon påpekar att det är skolornas ansvar att nu se till att vakta proven och provsvaren så att det  inte också får spridning bland eleverna:

– Man måste helt enkelt se till att de här uppgifterna inte sprids, att eleverna inte har mobilkamera med sig på proven

Men man klarade det ju inte förra gången?

– Nej då får man skärpa uppmärksamheten ytterligare.

Kommer ni att göra på något annat sätt i framtiden, till exempel bestämma ett datum för ersättningsproven redan från början?

– Det får vi återkomma till, det har vi inte bestämt ännu, säger Karin Hector-Stahre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fuskproven

Mer i ämnet