Tommy Eriksson, utbildningsråd vid Skolverket. Foto: Sara Landqvist

Skolverket: ”Låt eleverna komma till tals”

Uppdaterad
Publicerad

Komplexa strukturer ligger bakom kränkningar och trakasserier i skolan. Men med förebyggande arbete kan man minska problemet, enligt Skolverket.

– Vi brukar prata om främjande, förebyggande och åtgärdande insatser, säger Tommy Eriksson, utbildningsråd vid Skolverket.

Främjande insatser handlar exempelvis om att man har en god studiemiljö, där alla känner sig inkluderade och trygga. Något som egentligen alltid ska finnas i alla skolor. Har man detta kan man i nästa steg kartlägga riskerna för kränkande behandling, exempelvis genom enkäter och trygghetsvandringar.

#mobbning

Där får eleverna själva berätta var de tycker att de kan känna sig otrygga, som i omklädningsrum, i korridorer eller på toaletter. Tillsammans kan vuxna och elever sedan hitta åtgärder som minskar riskerna för att kränkande behandling ska uppkomma.

Mer vuxen närvaro önskas

– Det kan till exempel vara en förändring i schemaläggningen eller ökad vuxennärvaro, säger Tommy Eriksson.

I de undersökningar som gjorts med elever är just ökad vuxennärvaro en återkommande synpunkt när det gäller att minska mobbningen.

– Och då handler det om att vuxna inte ska vara närvarande bara rent fysiskt utan att de också ska aktivt engagera sig och fråga och prata med eleverna utanför den schemalagda lektionstiden, säger Tommy Eriksson.

SVT granskar mobbning i skolan

SVT Nyheter granskar mobbningen i skolan i samband med realityserien ”Morgans mission” som har premiär i kväll, 5 oktober.

I vår granskning vill vi gärna ta del av dina berättelser och upplevelser: Har du blivit mobbad? Har du mobbat? Oroar du dig för barnen? Berätta för oss på SVT Nyheters Facebook-sida, eller via Twitter genom hashtagen #mobbning.

Det går också bra att maila oss på: svtnyheter@svt.se

  • Morgans mission

I serien ”Morgans mission” får man följa skådespelaren Morgan Allings kamp mot mobbning och kränkningar. Tillsammans med en av landets främsta forskare i området tar Morgan sig an en helt vanlig 8:e klass och lär dem om mobbning.

Serien är i fem delar och sänds på måndagar klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

Här kan du läsa mer om programmet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#mobbning

Mer i ämnet