Grafik: Truls Wallin

Inget hatbrott misshandla kvinnor i slöja

Uppdaterad
Publicerad

En 55-årig man som åtalats för att ha misshandlat en mamma och hennes dotter för att de bar slöja, dömdes idag till villkorlig dom och samhällstjänst. Tingsrätten anser inte att det var fråga om ett hatbrott

Mannen åtalades för att ha sprungit fram till de båda utanför akutmottagningen i Malmö och oprovocerat börjat slå mamman i ansiktet och huvudet med sin sko.

Han ska sedan ha gripit tag i mammans huvud och dunkat det mot en vägg och fortsatt att slå och sparka henne efter att hon svimmat och fallit till marken.

När dottern försökte hjälpa mamman ska han ha slagit även henne och inte slutat förrän han övermannades av andra personer.

Lindriga skador

Men tingsrätten menar i sin dom att de skador som dokumenterats är förhållandevis lindriga och att de inte stämmer överens med det omfattande våld som de två kvinnorna och även vittnen beskriver.

55-åringen har enligt åtalet uttalat sig negativt om muslimer i inledande förhör. Mannen ska också enligt förundersökningen ha vägrat att tala med en anländande polis för att denne uppgett sig vara muslim. Som grund för detta anges också mannens medlemskap i det så kallade ”Tryckfrihetssällskapet” som beskrivs som antimuslimskt och islamofobiskt.

Går inte att bevisa

Rätten menar att mannen misshandlat kvinnorna med uppsåt, men att det inte går att bevisa att det rör sig om ett hatbrott. Han har inte hörts ropa något till kvinnorna och vittnen säger att han var upprörd och obalanserad redan innan han fick syn på dem.

Mannen döms till villkorlig dom och samhällstjänst i 75 timmar. Han ska också betala skadestånd till kvinnorna.

Oenig rätt

En nämndeman anför skiljaktig mening och menar att det sammantaget är klarlagt att det rör sig om ett hatbrott.

Domaren i målet Jacob Heister säger till Sydnytt att han, trots att rätten inte var enig, inte vill säga om det har varit ett svårdömt fall.

–Men man kan säga att det har varit ett udda mål.

Yttrandet att ”ni förstör landet” i samband med misshandeln anser han och majoriteten av nämndemännen inte är tillräckligt för att bedöma detta som hatbrott. Han vill heller inte spekulera i om straffpåföljden blivit fängelse istället för samhällstjänst om man funnit att detta varit ett hatbrott.

Besvikna målsägare

Målsägarbiträdet för de misshandlade kvinnorna Rebecca Sofiadotter Lepie säger sig tillsammans med sina klienter vara jättebesviken med domen.

–Det finns en otroligt stark bevisning att det handlar om ett hatbrott. Rätten har exempelvis helt bortsett från dotterns vittnesmål om kränkande tillmälen vid misshandeln.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.