Bristen på bostäder gör att Migrationsverket ändrar reglerna, fler ska samsas på mindre yta. Foto: Peter Magnusson/SVT

Flyktingar tvingas bo på tre kvadratmeter

Uppdaterad
Publicerad

Det rekordstora antalet ensamkommande flyktingbarn gör nu att Malmö tvingas hitta alternativa lösningar på boendesituationen. Migrationsverket har nu sänkt kraven på boyta.

 – Vi har öppnat nio akutboenden sedan augusti månad och till helgen kommer vi att behöva öppna ytterligare ett, säger Annelie Larsson, förvaltningsdirektör på sociala resursförvaltningen i Malmö.

Det senaste boendet som öppnades var sju stugor i Hästveda i norra Skåne som brukar användas som sommarkollo. Där finns plats för 210 ungdomar.

– Igår var det 170 barn där men jag misstänker att det är fullt nu, säger Annelie Larsson.

Varje dag kommer i snitt 70 ensamkommande flyktingbarn till Malmö. De behöver då ett akutboende i fem, sex dagar innan de anvisas vidare till andra kommuner.

– Vi är tacksamma att vi hittade det här alternativet. Vi behöver stora lösningar och lokaler med många rum, säger Annelie Larsson.

Tre barn per dag anvisas även till Malmö för långsiktigt boende.

– Det är barn som med största sannolikhet kommer att få permanent uppehållstillstånd, så vi behöver både akutboende och mer långsiktiga lösningar, säger Annelie Larsson.

Registrering av asylsökande dröjer

Men för att överhuvudtaget kunna skicka barnen vidare måste Migrationsverket ha registrerat dem, vilket har dröjt de senaste dagarna.

– Helst ska de registreras samma dag de anländer, men Migrationsverket har inte hunnit eftersom de prioriterat vuxna asylsökande. 400 barn är oregistrerade och därför kvar hos oss i Malmö.

Bristen på socionomer lägger ytterligare tyngd på förvaltningen.

– Vi behöver just nu åtta socialsekretare till sociala jouren, fyra till de ensamkommande flyktingbarnen och ytterligare två för att utreda familjehem. Jag har jobbat sedan 1978 och har aldrig, inte ens under Bosnienkrisen, varit med om något liknande.

Frivilliga hjälper flyktingar med mat, kläder, resa och tak över huvudet när de anländer till Malmö Centralstation

”Tre kvadrat för lite”

Jahangir Hejazi har drivit ankomstboende och mer permanent boende för flyktingar i Broby, sedan några år tillbaka. Totalt har han nu 460 sängplatser.

– Just nu är vi överbelagda. Det beror på att jag inte vill dela upp familjer. Vill de sova sju personer i ett rum på 50 kvadrat, separerar jag inte dem.

Migrationsverket är hårt pressat och har sänkt kravet på boytan för asylsökande från fem till 3,3 kvadratmeter boendeyta per asylsökande. Jahangir Hejazi tycker att det är för lite och strävar efter att hålla kvar vid den gamla normen på fem kvadratmeter.

– Utökar man för mycket försämrar man boendet. Handlar det bara om några dagar, visst, men det funkar inte i flera månader. Människor måste känna sig trygga, det handlar om moral från min sida.

Pressen på Migrationsverket öppnar upp för fler oseriösa aktörer, anser han.

– Man kan ha 200 sängplatser och endast fyra anställda. Men jag tycker inte det räcker, själv har jag 13 anställda bara i köket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.