Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Carl-Johan Sonessons (M) kritik mot regeringen och migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) svar i videon ovan. Foto: Otto Johansson/SVT/Johan Nilsson/TT

Carl-Johan Sonesson (M) om potentiella gränskontroller mellan Sverige och Danmark: ”Allt arbete helt bortkastat”

Uppdaterad
Publicerad

I Tidöavtalet uttrycker regeringen att man vill undersöka möjligheten att införa de hårdare gränskontrollerna på bland annat den dansk-svenska gränsen. Något som fått regionrådet Carl-Johan Sonesson (M) att reagera starkt.

– Hela det här med att vi byggde en bro i början av 2000-talet och skulle skapa mer integration med en gemensam arbetsmarknad – då är ju allt det arbetet helt bortkastat, säger han.

Han har i dagarna pratat med justitieminister Gunnar Strömmer (M) och fått en försäkran kring att formuleringen inte garanterar att gränskontrollerna ska återinföras – utan enbart ge möjlighet för regeringen att införa dem vid en situation där det kommer många flyktingar till Sverige.

– Då kan justitieministern precisera det offentligt och säga att det i så fall bara är i undantagsfall, säger Carl-Johan Sonesson.

Migrationsministern: ”Nödvändigt”

Även migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) menar att skrivningen i Tidöavtalet ska tolkas som att regeringen enbart vill ha möjlighet att återinföra de hårdare gränskontrollerna.

Hon är själv från Skåne och menar att hon förstår att gränspendlingen är viktig.

– Men jag vet också att skåningarna vill vara trygga och därför bedömer vi det här som nödvändigt, säger hon.

Så här tycker pendlarna om gränskontrollerna:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miriana Quattromani, Anders Svensson och Amar Zehir har alla starka åsikter kring ett eventuellt återinförande av hårdare gränskontroller mellan Sverige och Danmark. Foto: Otto Johansson/SVT

Så står det i Tidöavtavtalet

Sidan 31 i Tidöavtalet under rubriken Inre gränskontroller:

”Föreslå författningsändringar som innebär att regeringen ska ha möjlighet att återinföra identitetskontroller vid transporter som utförs med buss, tåg eller passagerarfartyg till Sverige från annan stat.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.