Spiritus Mundis lokaler i Malmö. Foto: SVT

Spiritus Mundi tar strid för att slippa återbetala bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Kulturföreningen Spiritus Mundi vill slippa betala tillbaka pengar till Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

MUCF har krävt återbetalning av bidrag för det nedlagda projektet ”Våra Liv”.

Efter SVTs granskning av ”Våra Liv” beslöt MUCF att avsluta sin del av projektet ”Våra Liv” med motiveringen att det inte har ”varit lyckosamt eller fått den effekt som var avsedd.”

Projektet nådde inte radikaliserade ungdomar i den omfattning som var tänkt och föreningen uppgav samarbetspartner som inte fanns i projektet.

Malmö stads arbete mot våldsbejakande extremism

LÄS MER: Fiasko för Malmös arbete mot våldsbejakande extremism

Spiritus Mundi fick totalt 697.000 kronor för ”Våra Liv” från MUCF. Myndigheten har krävt återbetalning av de medel som blev över när projektet avslutades.

– Vi vet inte hur stort beloppet är. Vi väntar på redovisning, säger Lena Hallberg, jurist på MUCF.

Myndigheten har också krävt återbetalning av cirka 253.000 kronor, utbetalade i Euro, för projektet ”Our Lives” som finansierats med pengar från EU-kommissionen. Spiritus Mundi krävs på hela beloppet.

Föreningen har överklagat återbetalningskravet till Förvaltningsrätten i Stockholm och anser sig utsatt för en mediekampanj.

”Medvetet korståg”

Spiritus Mundi bifogar ett brev skickat till sina internationella samarbetspartners där föreningen hävdar att den utsatts för en ”ondskefull mediakampanj”.

Dessutom ska en kombination av islamofobiska och högervridna, liberala krafter ha bedrivit ett ”medvetet korståg i syfte att skada Spiritus Mundi” (översatt från engelska).   

Föreningen menar också att återbetalningskravet inte uppfyller förvaltningslagens krav på handläggning.

Även Malmö stad valde att bryta samarbetet med Spiritus Mundi och avsluta huvudprojektet ”Våra Liv” efter SVT:s granskning.

LÄS MER: Malmö lägger ner skandalprojektet ”Våra Liv”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö stads arbete mot våldsbejakande extremism

Mer i ämnet