Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska kyrkan har sagt upp Stadsmissionens hyreskontrakt – nu riskerar många hemlösa att bli utsatta. Foto: SVT

Stadsmissionen i Malmö kan bli hemlös – kyrkan har sagt upp kontraktet

Uppdaterad
Publicerad

Skåne Stadsmission i Malmö måste lämna sina lokaler eftersom Svenska kyrkan har sagt upp hyreskontraktet. Nu jagar föreningen nya lokaler – om de inte lyckas är risken att många hemlösa och utsatta inte har nånstans att ta vägen.

– Det är oerhört sorgligt. Jag förstår inte hur kyrkan tänker som säger upp avtalet med detta stället som betyder oerhört mycket för väldigt många människor, säger Johannes Jazz som själv har en bostad men kommer till Stadsmissionen flera gånger i veckan för att måla och köpa billig mat.

Måste flytta om 2,5 månader

Svenska kyrkan ska nu utreda vad som ska hända med det som varit Stadsmissionens lokaler sen 1990. Stadsmissionen fick besked i september 2022 att hyreskontraktet inte skulle förlängas. Hyresnämnden har nu sagt sitt och Stadsmissionen måste lämna lokalerna senast den 31 maj.

– Vi har erbjudit Stadsmissionen lokaler i Sankta Maria församling, säger Lena Winbladh, fastighetschef i Svenska kyrkan Malmö.

– Det är en källarlokal som inte fungerar för vår verksamhet. Att få en lokal som inte är optimal med mycket högre hyra sätter oss i en svår situation, säger Sandra Grahn, socialchef på Skånes Stadsmission.

Hittar ingen ny lokal

Stadsmissionen behöver lokaler där man kan ge både akut hjälp med mat, dusch och värme, men man vill också ge de som kommer hjälp att ta sig ur sin situation med till exempel social rådgivning. Stadsmissionen har letat ny lokal i nästan två år, hittills utan resultat.

– Alla tycker att de här människorna ska få hjälp men ingen tycker att de ska få hjälp just där jag bor. Detta är jättestressande men vi ger aldrig upp och vi kommer inte att stänga, säger Sandra Grahn.

– Ett av kyrkans budskap är att Jesus tar hand om de fattiga och utslagna. Hur tänker kyrkan i detta fallet?, säger besökaren Johannes Jazz.

– Ja, nu är jag inte teolog. Jag är fastighetschef så den frågan skulle jag vilja skicka till nån av teologerna, säger Lena Winbladh, fastighetschef på Svenska kyrkan i Malmö.

Hur känner du inför att besökarna inte vet vart de ska ta vägen efter den 31 maj?

– Pass, säger Lena Winbladh.

Detta är jättestressande men vi ger aldrig upp och vi kommer inte att stänga, säger Sandra Grahn, socialchef på Stadsmissionen Skåne. Foto: Bernard Mikulic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.