Starka reaktioner mot granatvågen i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens sprängdåd bekymrar invånare i staden. Idag höll Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) ett krismöte om situationen med inrikesministern Anders Ygeman (S).

Under natten till fredagen exploderade den nionde granaten i Malmö sedan juni månad. Kommunalrådet kallar den senaste våldsvågen för ”oacceptabel”.

– Det är fåtal gärningsmän eller grupperingar som hänsynslöst bekämpar varandra och utsätter malmöborna för fara. Jag ser det här som väldigt väldigt allvarligt och polisen måste klara upp det här nu, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Med anledning av sprängdåden har inrikesminister Anders Ygeman och Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) haft ett telefonkrismöte under fredagen.

– Det är naturligtvis en oacceptabel situation och vi måste göra vad vi kan för att bryta den utveckling vi ser i Malmö, säger Anders Ygeman till SVT.

– Jag ville försäkra mig om att inrikesminister Anders Ygeman (S) och regeringen gör så mycket som möjligt för att stödja Malmöpolisen i deras arbete, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Begär extra resurser

Polisen Region Syd har begärt att få utökade resurser från den nationella operativa avdelningen, enligt Anders Ygeman.

– Jag har också kollat så att de fått mer resurser. Det är vad vi kan göra i det korta perspektivet. I det långa så måste vi minska tillgängligheten på vapen och sprängämnen, säger Anders Ygeman.

Invånare bekymrade

När SVT Nyheter pratar med Malmöbor om de senaste händelserna möts vi av bekymrade reaktioner.

– Det försämrar bilden av Malmö. De som gör det här smutskastar Malmö och skapar en bild av en gangsterstad säger Valdet Brahimi.

– Det är allvarligare nu. Tidigare sprängdes det mindre och glesare områden, men nu är det mitt inne i bostadsområden, säger Madeleine Romero.

Vad behöver hända för att det här ska få ett slut?

– Resurser behövs satsas i utsatta områden. Inte bara fler antal personer utan personer med rätt typ av kompetens säger Madeleine Romero.

Samed Tözmal menar att bilden av Malmö som en våldsstad är överdriven.

– Media blåser upp det som händer här. Samtidigt är Malmö värre än om man tittar tio år tillbaka i tiden, säger Samed Tözmal.

– Det är bara titta på bråk idag. De slutar inte vid ett vanligt bråk utan ofta slutar det med knivskärningar och skjutningar.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.