Foto: Mikael Nilsson/TT

Statsministern: ”Tänker på de anhöriga”

Uppdaterad
Publicerad

På lördag kväll samlas Malmö för en tyst marsch för den 24-åriga man som mördades på Högaholm. Statsminister Stefan Löfven (S) var inbjuden – men kan inte närvara. ”Statministern beklagar sorgen och tänker på de anhöriga”, hälsar hans pressekreterare i ett uttalande.

Den 24-åriga mannen mötte gärningsmannen utanför portuppgången till sitt hem tidigt på torsdagsmorgonen. Han försökte fly skytten men träffades av flera skott. Han föll ihop på en bro några hundra meter från huset och dog av sina skador.

Mannen hade inga kända kopplingar i kriminella kretsar. Bara två veckor före händelsen hade han tagit sin tandläkarexamen.

Initiativtagaren: ”Känns meningslöst”

Många unga i Malmö sörjer nu dödsfallet. På lördag kväll har en manifestation utlysts: En tyst marsch avgår från Möllevångstorget till Gustav Adolfs torg. För att minnas den mördade mannen – och för att kräva konkreta åtgärder mot våldet på gatorna.

– Det har känts så meningslöst att en ung, duktig kille som gör rätt för sig, sköter sig och är omtyckt av alla ska behöva dö. För att skapa någon mening i det vill vi uppmärksamma problematiken med våldet, att det nu börjar ta människor som inte är inblandade. Hela Malmö är i chock efter att en så fin kille faller offer, säger Fatima, en av initiativtagarna till minnesmarschen.

Statsminister skickar hälsning

Fatima och de andra intiativtagarna vill att politikerna möter dem på gatorna och ger konkreta förslag på åtgärder: För att Malmö, Göteborgs och Stockholms förorter ska vara trygga platser vandra på.

I inbjudan till marschen skriver initiativtagarna att även ”Statsministern själv måste komma ner till oss på gatan i Malmö och berätta för oss vad han kommer att göra”.

SVT Nyheter Skåne har sökt statsminister Stefan Löfven (S) med anledningen av kravet och hur regeringen ser på det våld som skett på Malmö gator.

Via sin pressekreterare Ingela Nilsson meddelar Löfven att han inte har möjlighet att närvara under lördagen på grund av andra åtaganden.

Pressekreteraren låter samtidigt hälsa att statsministern ”beklagar sorgen och tänker på de anhöriga” samt att regeringen arbetar ”för att Sverige ska vara tryggt för alla och det dödliga våldet måste bort från våra gator”.

Ringde varje kvart

– Det är fint att Sverige ska vara tryggt för allt, men det har man tyckt förr och det sparade inte livet på den här killen. Våldet har fortsatt kosta liv, säger Fatima.

– Mammor och pappor ska inte vara rädda för att släppa ut unga på gatan. Hans mamma var rädd dagligen. Kvällen då han mördades ringde hon honom en gång varje kvart för att säga åt honom att komma hem, trots att han är vuxen 24-åring, säger Fatima.

Under dygnet efter mordet har hon samtalat med vännerna om deras minnen av den nu mördade mannen.

– Det starkaste vi minns är att han alltid skrattade. Hans leende går inte att glömma. Han var den varmaste människan, aldrig långsint och alltid förlåtande. Han hade så stora planer och ville så mycket. Folk sade alltid att han var en sådan som ”stay out of trouble”. Han var känd för det, säger Fatima.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.