Statsminister Stefan Löfvén i samtal med Trelleborgs förvaltningschef Cecilia Lejon Foto: Johanna Stenberg

Statsministern i Trelleborg

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagseftermiddagen besökte statsminister Stefan Löfven (S) flyktingmottagningar i Trelleborg, där situationen är mycket ansträngd.

”Vi arbetar i motvind och känner oss helt utlämnade.” Så skrev Trelleborgs säkerhetschef i ett öppet brev om det svåra flyktingmottagandet. Idag besökte statsminister Stefan Löfven Trelleborg för att se hur arbetet med ensamkommande flyktingbarn går till i kommunen. 

– Det var så mörkt.  Vi fick inget gehör och därför skrev jag det jag gjorde, säger Malin Ekblad, Trelleborgs säkerhetschef.

Idag fick Trelleborgs kommun statsministerns fulla uppmärksamhet i frågan. 

– Här görs ett fantastiskt arbete av kommunen. Det är många delaktiga och de känner en stolthet, och det har de all anledning till. De gör en stor humanitär insats, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Kommun i kris

Det är trots stora insatser en kommun i kris han möter. Sedan den 23 september har 2435 barn anlänt och blivit registrerade av kommunen. Av dem har hela 55 procent avvikit innan Migrationsverket har hunnit fånga upp dem. Endast 0,7 procent har gått igenom hela processen och blivit anvisad en nyhemstad med möjlighet till boende och skola.   

– Det vi öppnar är tillfälliga boplatser, sovsalar. Tanken är att här ska man bara vistas några dagar. Nu har vissa barn vistats här i över tre veckor. Det här är inte en lämplig miljö för barn att vistas länge i, säger Celilia Lejon, arbetsmarknadsförvaltningschef.

Statsministern besökte bland annat transitcentralen Malva, där kommunen tar emot ensamkommande flyktingbarn, och  transitboendet Freja.

”Kommunen gör ett jättearbete”

Kommunens säkerhetschef Malin Ekblad tidigare har slagit larm i ett öppet brev.

 ”Vi arbetar i motvind och känner oss helt utlämnade. Det är nattsvart just nu, och vi försöker hela tiden hålla oss ovanför vattenytan”, skrev hon bland annat.

Kommunen har fyllt sina egna boenden och har även använt boenden i andra kommuner.

– Vi är medvetna om att många här är pressade till gränsen. Trelleborgs kommun gör ett jättebra arbete, allt från mottagnadet vid färjorna till registreringen i transitcentralen, sa Stefan Löfven till SVT Nyheter Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.