Foto: SVT

Stor ökning av cancerfall i Sydsverige

Uppdaterad
Publicerad

Cancersjukdomarna ökar i hela landet men allra mest i Skåne, södra Halland, Kronoberg och Blekinge län. En person i timmen får cancer i Sydsverige.

Antalet av cancerfall har ökat kraftigt med 700 fler personer på ett år, vilket ställer höga krav på cancervården.

– 700 ytterligare cancerpatienter, det är allvarligt, säger Mef Nilbert på regionalt cancercentrum.

Även hudcancerfall ökar

Under 2015 fick 12.200 personer cancer, jämfört med 2014 då det var 11.500 personer. Det är en kraftig ökning.

– Framför allt ser vi stora ökningar när det gäller prostatacancer, som ju är den vanligaste cancerformen hos män, och hudcancer, säger hon.

Mef Nilbert är verksamhetschef på regionalt cancercentrum och har varit med och tagit fram statistiken som visar att det är de vanligaste cancertyperna som ökat kraftigt det senaste året. Förutom hudcancer och prostatacancer har fallen av tarmcancer och lungcancer också blivit fler.

Mef Nilbert Foto: Bernard Mikulic

Undantaget är antalet fall av bröstcancer som för första gången stått still i Sydsverige. Magsäckscancer och äggstockscancer har till och med minskat. Medelåldern för när en person får en diagnos är 67 år för kvinnor och 70 år för män. Anledningen är framför allt att fler blir äldre. Men våra vanor och vår livsstil spelar också en stor roll.

– Vi måste göra någonting, för gör vi ingenting så kommer kurvan bara fortsätta att peka uppåt. Det man kan göra är ju en hel del, rökningen är ju nummer ett. Den står för allra flest cancerfall, framförallt lungcancer, säger hon.

– När det gäller hudcancer är det speciellt bekymmersamt, för där har vi sett en ökning på sju procent per år sedan tio år tillbaka. Den är ju tydligt kopplad till solen, säger Mef Nilbert.

Stora utmaningar för pressad sjukvård

Hon påpekar också att en av tre patienter drabbas av mindre vanliga typer av cancer, såsom blodcancer och urinblåsecancer.

– Det är viktigt att lyfta att så många som en tredjedel får dessa cancersjukdomar trots att de inte är de vanligaste, säger hon.

Vanligaste cancerformerna. Foto: SVT Design

De ökade fallen leder till att en redan pressad sjukvård kommer att ställas inför stora utmaningar.

– Vi behöver strukturera vården och tänka ut hur vi kan ta hand om de här bäst, hur ska vi få plats, vem ska göra vad och försöka bygga ut cancervården för det kommer vi behöva för framtiden. Det handlar inte bara om att alla patienter ska komma in på bästa sätt utan man ska också komma tillbaka till ett bra liv efter en cancerdiagnos.

Finns det resurser för att kunna göra det?

– Det finns resurser, men det är verkligen en utmaning med de stora ökningarna och vi måste också fundera på hur vi ska utnyttja de här resurserna bäst, säger Mef Nilbert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.