Trängsel vid Malmö C när tågresenärer fick vänta på ersättningsbussar. Fem SJ-tåg stod helt stilla under måndagskvällen. Foto: Mikael Nilsson/TT

Stora förseningar i tågtrafiken i hela Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Tågförseningarna startade under måndagseftermiddagen på grund av ett elfel i Skåne. Omkring 22.30-tiden var trafiken igång igen på alla sträckor. Förseningarna beräknas dock pågå hela natten.

På måndagseftermiddagen var det stora förseningar i tågtrafiken från Älmhult och söderut. Mellan Åstorp och Hässleholm var det helt stopp, och i resten av Skåne kördes tågen med reducerad hastighet.

De tåg som berördes var Pågatågen, Öresundstågen och SJ:s tåg, där fem SJ-tåg vid 19.30-tiden stod helt stilla. Enligt SJ försökte man också – med stora svårigheter-  att få fram extrabussar.

– Jag vet inte exakt hur många människor som sitter fast. Det är måndagskväll och inte jättefullt. Men det borde vara några hundra per tåg i alla fall, sade Lars Rosenquist, pressinformatör på SJ till TT vid 18-tiden.

Vid 19.45 uppgav Lars Rosenquist till SVT Nyheter Skåne att tågen börjat rulla igen, ett i taget. Tågen ska innan dess ha stått still i närmare två timmar, men fortsatta förseningar var att räkna med då bara ett tåg i taget åt varje håll kunde köra.

Allvarligt fel

Totalt påverkades sträckorna mellan Eslöv-Älmhult, Hässleholm-Kristianstad med stora förseningar.

Strax före klockan 18.30 slogs även elen ut mellan Simrishamn och Ystad, vilket fick till följd att det blev stopp i trafiken även på den sträckan.

– Det är väldigt allvarligt när man inte får ström på det här viset, sade Mats Ohlsson på Skånetrafikens verksamhetsjour vid 18.30.

Påverkade delar av Småland och Blekinge

– Strömfelet påverkar också tågtrafiken i delar av Småland, sade Josefin Gröndahl på Trafikverkets pressjour, bland annat Växjö, Vislanda, Emmaboda, Hovmantorp, Kalmar och Lessebo.

Gabriel Ghazarian skulle resa från Malmö till Kristianstad och drabbades när tågen var inställda. ”Det är jobbigt för jag måste åka med en buss som har ramp för att kunna komma hem och jag vet inte hur det blir.” Foto: Gunilla Fritze

Även Blekinge påverkades och trafiken till Karlshamn drabbades av förseningarna.

Enligt Skånetrafiken fick resenärerna räkna med stora förseningar tills problemet var löst.

Började rulla vid 21.30

– Det kan ta tid, sade Mats Ohlsson på Skånetrafiken.

Enligt verksamhetsjouren gick tågen med så kallat halvt pådrag på vissa sträckor, men flera tåg ställdes också in.

Strömfelet lokaliserades till Hässleholm där felavhjälpning pågick under hela eftermiddagen och kvällen.

På Trafikverket beräknade man att tågtrafiken skulle rulla som vanligt, dock med stora förseningar, kring klockan 21.

Kl 21.30 uppgav Skånetrafiken att man åter körde genom Hässleholm, men att resenärerna fick räkna med kraftiga förseningar och delinställda tåg resten av trafikdygnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.