Foto: SVT

Fortsatta problem i tågtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Resenärer i tågtrafiken får räkna med förseningar fram till midnatt. Åsknedslaget som orsakade ett smärre kaos på fredagen fortsätter att vålla problem.

Det är signal- och kontaktledningsfel som orsakat problemen för tågresenärerna i Skåne under midsommarhelgen. Problemet skulle vara löst till midnatt, natten till söndag, men nu är det nya bud som gäller. Enligt Skånetrafiken är det först efter midnatt som tågen väntas köra som vanligt igen.

Framför allt tågtrafiken mellan Lund och Malmö har påverkats. Det senaste dygnet har många människor fastnat på centralstationerna efter att tåg blivit helt inställda eller försenade.

Förseningarna får samtidigt följdverkningar på övriga banor i hela södra Sverige.

Flera sträckor

På fredagskvällen meddelade Trafikverket att kontaktledningsfelet i Stehag åtgärdats. Signalfelet i Åkarp – som föregicks av ett åsknedslag – fortsätter dock att vålla bekymmer.

En rad sträckor påverkas av trafikproblemen.

Pågatågen mellan Hyllie och Kristianstad är helt inställda och på sträckan Kävlinge-Trelleborg är flera tåg inställda.

Dessutom kan resenärer få räkna med att vissa avgångar till och från Danmark ställs in med kort varsel.

”Beklagar”

– Som resenär är det viktigt att kontrollera med sitt tågbolag vad det är som gäller. En del bolag väljer att ställa in avgångar på grund av problemen. Det kan också vara så att ersättningsbussarna blir försenade, säger Beisy Sundin på Trafikverkets pressjour.

Resenärerna får med andra ord räkna med rejält förlängda restider.

– Vi beklagar verkligen det som hänt och hoppas att resenärerna får en trevlig midsommar trots lite längre restid, säger Beisy Sundin.

Skånetrafiken uppdaterar trafikinformationen på sin hemsida.

Så drabbas tågtrafiken

* Pågatågen mellan Hyllie och Kristianstad är inställda helt. 

* Pågatågen mellan Helsingborg och Trelleborg är inställda mellan Malmö och Lund. Pågatågen mellan Kävlinge och Trelleborg är inställda, det är enbart timmestrafik på sträckan Malmö-Trelleborg. 

* Pågatågen mellan Helsingborg och Ystad samt mellan Lund och Ystad är inställda mellan Malmö och Lund.

* Pågatågen mellan Malmö och Helsingborg via Teckomatorp kör direkt mellan Malmö och Kävlinge i båda riktningar. Resenärer från Lund mot Kävlinge hänvisas till andra tågavgångar. Resenärer från Burlöv, Åkarp och Hjärup hänvisas till ersättningsbussar. 

* Öresundstågen på linjen Malmö-Växjö/Kalmar och alla Pågatåg är inställda mellan Lund och Malmö. Observera att Öresundstågen på linjen Malmö-Kristianstad/Karlskrona kör som vanligt. 

* Tågen över Öresundsbron mellan Malmö och Köpenhamn kör i båda riktningarna. Enstaka tåg kan dock ställas in med kort varsel. 

*Öresundstågen på linjen Malmö-Göteborg stannar inte i Lund utan gör extra uppehåll i Kävlinge. Resande från Lund hänvisas till Kävlinge med andra tåg.

Källa: Skånetrafiken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.