Ulf Borgström dömdes för mordbrand. Foto: SVT

Stora skadestånd till pyroman

Publicerad

Hittills har den så kallade gryningspyromanen fått nästan en kvarts miljon från staten för att ha suttit felaktigt frihetsberövad.

Nyligen fick den så kallade gryningspyromanen Ulf Borgström ett skadestånd från staten på över 90 000 kronor, eftersom han suttit anhållen och häktad för bränder som han inte dömdes för.

Nu visar en sammanställning av fem beslut från justitiekanslern (JK) att mannen totalt under åren 2003–2016 har fått 243 833 kronor i skadestånd, rapporterar Ystads Allehanda.

Det största beloppet – 102 390 kronor – fick han efter att ha varit frihetsberövad i drygt sex månader under åren 2003–2005 misstänkt för att ha anlagt två olika bränder mot två kyrkor i Skåne.

Ytterligare beslut väntar

Enligt tidningen väntar ytterligare ett skadeståndskrav på beslut hos JK. Gryningspyromanen har begärt 35 000 kronor för den tid han var frihetsberövad misstänkt för grov mordbrand mot en antikaffär i Löderup i februari 2010.

Just nu avtjänar han ett åttaårigt fängelsestraff för grov mordbrand i ett flervåningshus i Ystad 2010.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.