Foto: Mikael Nilsson

Storbråket stängde gymnasium – en elev till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Ett bråk utbröt mellan ett stort antal skolungdomar på Värnhemsskolan i Malmö under fredagen. En elev har förts till sjukhus och en lärare ska ha blivit slagen. Skolan har stängts för dagen.

– Vi vet att det har varit ett större slagsmål med flera ungdomar inblandade. En elev på skolan har förts till sjukhus med ambulans, säger Jimmy Modin vid polisens ledningscentral.

Eleven är lindrigt skadad, uppger presstjänsten på Skånes universitetssjukhus.

Larmet om oroligheterna på skolan kom strax före klockan 12. Enligt polisens uppgifter ska mellan 10 och 15 elever ha varit inblandade i bråket inne på skolan.

– Även en lärare ska ha blivit slagen under det här bråket. Antagligen när denne försökt gå emellan eleverna som bråkade, säger Jimmy Modin.

Spärras av

Polisen uppger att det varit ett eller flera slagsmål på skolan. Det kan inte uteslutas att fler personer skadats lindrigt, enligt ledningscentralen.

– Två grupperingar har rykt ihop och vi tog därför beslut om att stänga skolan. Vi är oroliga för elevernas säkerhet. En av våra elever har blivit skadad och förts till sjukhus, säger Johan Ahlström, rektor på Värnhemsskolan, och fortsätter:

– Vi kommer träffa personal under eftermiddagen och ha ytterligare möten med ledningsgruppen.

Det finns inga uppgifter om att tillhyggen använts vid bråket.

Foto: Mikael Nilsson

”Bråk varje dag”

SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med flera elever på skolan. Skolan stängdes efter bråket och eleverna tvingades lämna området.

– Det började med att några killar gick på en tjej. Sedan gick ett par andra killar till angrepp mot dem, berättar en elev på skolan för SVT Nyheter Skåne.

Han låter trött och uppgiven när han beskriver situationen:

– Vi har bråk här nästan varje dag, fortsätter han.

”Blod i ansiktet”

Eleverna Hasn Aboqarah och Mohammed Omar står tillsammans utanför skolan. Bakom dem arbetar polisen med att kontrollera området.

– Jag såg en kille med blod i ansiktet, berättar Hasn Aboqarah.

– Det är inte första gången det här händer. Jag vill egentligen inte gå här men det finns inte plats på någon annan gymnasieskola, säger Mohammed Omar.

En annan elev berättar för SVT Nyheter Skåne att hon i samband med att bråket bröt ut såg hur många människor sprang upp till skolans femte våning.

– Då visste jag att något skulle hända, säger hon.

Eleverna Hasn Aboqarah och Mohammed Omar. Foto: Edina Hrustic

Risk för mer bråk

Entrén till skolan spärrades inledningsvis av efter bråket. Strax efter klockan 14 togs avspärrningarna bort och polisen lämnade platsen.

– Det fanns en klar misstanke om att det kunde komma fler ordningsstörningar, säger Jimmy Modin på polisens ledningscentral, och fortsätter:

– För att få kontroll över situationen och lugna ned stämningen på platsen spärrades området av.

Foto: Mikael Nilsson

Uppgifter om hot

Johan Ahlström, rektor på skolan, uppgav klockan 13.15 att skolan höll på att tömmas på människor.

SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med skolans huvudrektor Barbro Willners. Hon är sjukfrånvarande, men har fått uppgifter från personalen på plats.

– Jag har fått uppgifter om att det har kommit ett hot mot skolans elever. Polisen har rått oss att avsluta dagen och skicka hem eleverna, säger Barbro Willners.

Uppgiften om att ett hot riktats mot eleverna har inte kunnat bekräftas av polisen.

– Det är inget jag kan bekräfta. Beslutet att stänga skolan fattades av rektorn. Det var inte polisens beslut, säger Jimmy Modin.

Foto: Mikael Nilsson

1.500 elever

Värnhemsskolan är en yrkesinriktad gymansieskola med cirka 1500 elever i centrala Malmö.

Skolledningen räknar med att skolan ska vara öppen som vanligt från och med måndag morgon.

I förra veckan berättade SVT Nyheter Skåne om problemen på Värnhemsskolan. Efter en rad bråk och misstankar om knarkhandel beslutade då skolledningen att sätta in väktare.

Foto: Mikael Nilsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.