Där inser ungarna strax att faran är över. Foto: Helena B Nilsson

Storkungar spelar döda vid ringmärkning

Uppdaterad
Publicerad

60 fria storkpar, alltså sådana som lever utanför organiserade hägn, har under våren häckat i Skåne. Nu ska resultatet av denna verksamhet ringmärkas. SVT Nyheter Skåne var med när ungarna hämtades ner med kranbil.

Det är Naturskyddsföreningen och Storkprojektet som ligger bakom den årliga ringmärkningen, vars syfte är att ha koll på vad storkstammen har för sig.

Under onsdagen var det dags för ungarna på Flyinge Kungsgård.

– Här verkar vara ungar i så gott som alla bon vi hittar, så det blir nog ett tjugotal märkningar under dagen, säger Emma Ådahl på Naturskyddsföreningen.

Med hjälp av en kranbil hämtas de drygt månadsgamla ungarna ner från de högt belägna bona.

Och något större motstånd verkar det inte vara tal om, snarare tvärtom. I sin osäkerhet kring vad som egentligen händer väljer ungarna att spela döda under processen.

– Det är ett skydd de tar till, ett försvar mot rovfåglar. Så har evolutionen hjälpt dem att undvika faror, berättar Emma Ådahl.

När märkningen är över och ungarna får komma tillbaka hem till boet dröjer det inte länge förrän teatern upphör.

– Så fort de känner sig trygga igen sjunker stressnivån och de blir som vanligt, säger Emma Ådahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.