Foto: Hilding EKlund

Sälsamling smet från reservat

Uppdaterad
Publicerad

En större sälsamling i jakt på en lugn tillflyktsort tog i veckan igen sig på stenarna utanför Skåre. Djuren föredrog lugnet framför det mer välbesökta naturreservatet Måkläppen.

Boende i området förvånas över det stora antalet gäster som de inte sett i området tidigare.

– Vi har bott här över tio år och kör ofta här men har aldrig sett sälar så nära strandkanten och framförallt inte så många, säger Hilding Ekelund som blev vittne till ansamlingen.

Det var på kustvägen från Trelleborg vid Skåre som han och hans fru upptäckte att det inte var de vanliga fåglarna som satt på stenarna ute till havs.

– Vi vänder bilen och stannar och ser att det är ett hundratal sälar som sitter på stenarna ute i vattnet. De såg ut att ha det lugnt och skönt, de verkade inte ha någon brådska.

Sälar i Skåre. Foto: Hilding Ekelund

Känd tillflyktsort

Enligt sälkännaren och biologen Jan Åke Hillarp har platsen blivit en tillflyktsort för sälar som föredrar lugn och ro. När sälentusiaster under vintermånaderna tar sig till naturreservatet Måkläppen, där sälarna vanligtvis stortrivs, väljer de djur som helst undviker rampljuset att bege sig därifrån.

– När det är många som springer på Måkläppen så kan knubbsälarna känna sig osäkra och lägga sig där istället. De senaste tio åren har sälarna börjat använda Skåre i större omfattning.

Chans att komma nära

Måkläppen är öppet för besökare i november, december och januari.

– Då flyttar gärna knubbsälarna på sig, säger Jan Åke Hillarp.

Så länge inte besökare stör sälarna i Skåre i onödan så tror han det kommer finnas en fortsatt chans att komma nära djuren.

– Man kan komma väldigt nära om man uppträder på rätt sätt, man kan inte springa och hoppa och tjoa, men om man rör sig lugnt längs stranden så kan man komma nära.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.