Ett höghastighetståg på en perrong i Shanghai. Arkivbild. Foto: TT

Storstadsoro för höghastighetståg

Publicerad

Förhandlingen om att få bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö att gå med på medfinansiering av utbyggnaden av höghastighetsnätet har kärvat.

Bland annat finns en oro från städerna om skenande kostnader och att lokal och regional tågtrafik ska slås ut, skriver Sydsvenskan/HD.

Nu hoppas Sverigeförhandlingens huvudsekreterare Niklas Lundin att en snabbutredning av spårkapaciteten in mot städerna ska blidka dem. Utredningen väntas bli klar i vår.

– Det är bra att Trafikverket ska utreda kapaciteten på spåren. De nya höghastighetstågen blir ju 400 meter långa. Vi har farhågor för att de kan slå ut vår egen tågtrafik. Vi får nu hjälp av Trafikverket att se om våra farhågor besannas eller om de bara är farhågor, säger Mikael Stamming, utvecklingsdirektör vid Region Skåne, till tidningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.