Foto: TT

Stort missnöje inom polisen – många överväger att sluta

Uppdaterad
Publicerad

Polisen riskerar att stå inför en omfattande personalflykt. Tre av fyra poliser i region Syd har övervägt att sluta – och många letar nya jobb.

Resultaten framkommer i en medlemsundersökning från Novus som gjorts på uppdrag av Polisförbundet.

74 procent av poliserna i region Syd har under det senaste halvåret funderat på att lämna polisyrket. En av fem poliser letar aktivt efter nya jobb.

”Risk att ingen vill bli polis”

Dåliga löner lyfts fram som den främsta förklaringen till missnöjet. Polisen under 40 år, småbarnsföräldrar och de poliser som tjänar under 27 000 kronor är mest missnöjda.

– Missnöjet bland unga nyutbildade poliser är särskilt bekymmersamt. Nu behövs kraftfulla insatser, i form av bättre löneutveckling, en rimligare arbetsbelastning och en tydligare polisorganisation. Risken är annars att ingen vill bli polis längre, säger Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet i ett pressmeddelande.

Fakta om undersökningen

4362 webbintervjuer genomfördes mellan 27 april och 9 maj 2016 bland Polisförbundets medlemmar i yrkesverksam ålder. 61,7 procent genomförde hela intervjun. I Syd har 775 medlemmar genomfört intervjun.

Källa: Polisförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.