Väntande resenärer på Sturup. Foto: Agnes Henriksson/SVT

Malmö Airport öppen igen för flygtrafik

Uppdaterad
Publicerad

Strax över 4.000 hushåll i Skåne drabbades av ett omfattande strömavbrott under eftermiddagen och kvällen på onsdagen. Malmö Airport stängdes efter att strömmen slagit ut flygplatsen.

Orsaken var ett omfattande strömavbrott i Skåne som berörde delar av Lund, Sjöbo, Skurup, Svedala, Trelleborg och Ystad.

Swedavia bekräftade att det även var ett stort strömavbrott på Malmö Airport på Sturup och strax före klockan 20.00 bekräftade Swedavia att flygplatsen öppnats igen för trafik.

Cirka femton avgångar drabbades av dagens strömavbrott i Skåne. Hur många resenärer som påverkades är fortfarande oklart. Resenärer får räkna med förseningar under kvällen.

Vid klockan 20 på onsdagskvällen var enbart cirka 30 hushåll i Skåne utan ström och vid 21-tiden hade alla fått tillbaka strömmen i Skåne.

Köerna växer

Ett stort antal resenärer väntade länge på flygplatsen i Malmö under onsdagseftermiddagen och kvällen.

– Varken incheckning, säkerhetskontroll eller bagagebanden fungerar, säger SVT:s medarbetare Lars Schön, som själv var på plats på flygplatsen.

I en till två timmar fick resenärerna vänta på att få sitt bagage.

– Folk står och glor i sina telefoner och vet inte vad de ska göra, säger Lars Schön.

E.ON felsöker

Strömavbrottet i Skåne började 17.22 på onsdagseftermiddagen.

– Vi har fortfarande inte lokaliserat felet men genom att vi har kopplat om strömmen så att den går andra vägar, och vi lovar att hushållen ska ha tillbaka sin ström inom femton minuter, säger Helena Berglund, presskommunikatör på E.ON, till SVT Nyheter Skåne klockan 19.20 på onsdagskvällen.

Orsaken till strömavbrottet kommer att utredas under torsdagen.

Skåneresenärer väntar på Bromma

Även på Bromma flygplats skapade det skånska strömavbrottet förseningar och inställda avgångar.

– Det är massor av resenärer som väntar här på Bromma för att kunna flyga hem till Skåne, säger SVT:s reporter Gunilla Fritze, som befann sig på Bromma flygplats på onsdagskvällen.

Enligt Gunilla Fritze informerades Brommaresenärerna om att delar av Sturups flygplats låg i mörker och att inga plan kunde landa där.

– Resenärer bokade kl 18:35 till Malmö kommer att få flyga 20:15 under förutsättning att strömmen har kommit tillbaka på Sturup, säger Gunilla Fritze.

Enligt SVT:s reporter Agnes Henriksson som är på plats på Sturup kommer alla resenärer som skulle vidare från Bromma att bokas om automatiskt, uppger flygplatspersonalen.

Mer information

Mer information kring strömavbrottet finns på E.ON:s webbsida samt på Swedavias hemsida.

För frågor kring uteblivna eller inställda flygresor rekommenderas passagerarna att kontakta sina researrangörer och respektive flygbolag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.