Svårt att hitta bostad för vissa studentgrupper i Malmö. Foto: Gunilla Fritze

Studenterna får vänta 1,5 år på bostad

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ingen speciell kö för studentlägenheter i Malmö. Den som vill ha en bostad får söka på olika plattformar, hemsidor och hos privata fastighetsägare.

Boplats Syd förmedlar lägenheter åt ungdomar och studenter. De har ingen ”gräddfil” utan får betala 300 kronor per år och köar precis som alla andra som söker en bostad i Malmö.

– Det stämmer att vi inte har en speciell kö för studenter men vi är den största förmedlaren av studentlägenheter i Malmö, säger Sabina Holmgren, kommunikatör på Boplats Syd.

I fjol förmedlade Boplats Syd 530 studentlägenheter och kötiden var i genomsnitt 497 dagar.

När studenterna fick sina antagningsbesked i mitten på sommaren startade jakten på en bostad för många.

– Vi förmedlade 80 studentlägenheter i Malmö mellan 19 juli och 18 augusti. De som fick en lägenhet hade 603 ködagar, säger Sabina Holmgren.

Det är mer än ett och ett halvt år!

2000 lägenheter räcker inte

Totalt finns det drygt 2.000 studentlägenheter i Malmö och de räcker inte på långa vägar till åt alla som behöver en bostad i Malmö, anser studentkåren. 

De största fastighetsägarna är Malmös kommunala bostadsbolag, MKB med drygt tusen studentlägenheter, fördelade på olika fastigheter i Malmö. Rikshem har två fastigheter med sammanlagt 212 studentlägenheter och Malmö studenthus har 665 lägenheter i den den så kallade ”Kinesiska muren” på Rosengård.

Boplats Syd förmedlar studentlägenheter åt MKB och Rikshem. Malmö studenthus har en egen kö. 

I Oxie finns också studentbostäder, Prime Living med 84 studentlägenheter. 

Det finns även en del privata fastighetsägare som bara hyr ut till studenter och då kan den som är inskriven på en eftergymnasial utbildning går förbi en annan sökande i bostadskön hos Boplats Syd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.