Idag var det lite lugnet efter stormen hos Lunds universitets studentkårer i AF-borgen. Stormen som uppstod efter historieprofessor Dick Harrisons bredsida mot den högre utbildningen och mot studentkåren.
– Det var rätt hektiskt igår, säger Cecilia Skoug som är ordförande i LUS, paraplyorganisationen för alla studentkårer vid universitetet.
– Flera medier hörde av sig och för oss var det viktigt att gå i svaromål och föra fram det som vi tycker.
Delade meningar
Studentkåren delar Dick Harrisons bild av att den högre utbildningen har problem. Men man vill inte kalla situationen ett haveri och man tycker inte heller att det är studentmakten som är roten till det onda. Istället menar man att det behövs mer pengar och resurser. Att studenter vill ha låga krav säger kåren är nonsens
– Det är ju självklart att vi vill ha hög kvalitet på vår utbildning, särskilt när man tänker på hur mycket tid vi satsar och hur vi skuldsätter oss med lån för att gå på universitetet, säger Linnea Jacobsson, vice ordförande i LUS.
I ett av universitetets många bibliotek sitter Gabriella Hansson, Amanda Sellers och Elin Søndergaard som alla läser litteraturvetenskap. Inte heller de känner igen beskrivningen att studenterna dikterar villkoren.
– Tvärtom är det väl så att om man tycker det är jobbigt så tar man själv på sig skulden, säger Gabriella.
– Då känner man att man inte läst tillräckligt eller förberett sig bra nog. Och vad gäller nivån på undervisningen så är det lärarna som sätter den.
”Höga nivå i Lund”
Dick Harrison menar att universitetet pressas att sänka kraven – bland annat eftersom studenterna annars väljer andra lärosäten där nivån är lägre. Tjejerna har hört rykten att det är lättare studier på Malmö högskola jämfört med Lund.
– Ja, jag har hört det innan, säger Elin.
– Vi har också fått höra att nivån på utbildningen här i Lund är hög.
Kan skada Lunds rykte
Gabriella tror att Dick Harrisons artikel kan skada Lunds universitets rykte.
– Ja, kanske. Det här kommer ju från en person som är insatt. Många tror ju att det är en hög nivå här och när det här kommer fram kan det skada.
Men Cecilia håller inte med.
– Nej, det tror jag inte. Jag tycker det är viktigt att vi diskuterar den högre utbildningen och vilka resursen den får. Den här artikeln kan hjälpa till att få igång den debatten även om texten fokuserar på fel saker.