Foto: JOHN NILSSON / TT

Första provsvaren negativa

Uppdaterad
Publicerad

Den första preliminära provtagningen som genomfördes på Skånes universitetssjukhus i Malmö visar att den misstänkt ebolasmittade sjuksköterskan inte har ebola. Det samtidigt som hon förs i en specialambulans till högisoleringsenheten i Linköping.

Provtagningen gjorde under dagen på, skriver region skåne i pressmeddelande på onsdagskvällen.

– Första provet är ett bra och säkert prov, men det kan finnas fall där extra prover är nödvändiga, säger Region Skånes pressekreterare Jimmy Gottfridsson till SVT Sydnytt.

Misstänkt ebola

Ytterligare prover kommer tas under morgondagen för att utesluta ebola.

Transport till Linköping

Vid 18-tiden på onsdagskvällen påbörjade kvinnan transporten till US i Linköping där hon kommer isoleras.

-  Vi har övat det här och har läget under kontroll, säger Jann Claesson, leg sjuksköterska till SVT Östnytt i förmiddags. Totalt är det fyra personer som hanterar transporten.

När hon är framme i Linköping på onsdagskvällen ska hon vårdas i ett högisolerat rum. Här finns en egen ingång och ventilations- och avloppssystem.

Kan ta tre dygn

I Linköping sker provtagning på kvinnan för att se om hon är smittad eller inte. Men det är oklart när proverna är färdiga.

– Enligt laboratoriet i Stockholm är det varierande tid, det kan ta mellan ett och tre dygn, säger säger AnnSofie Sommer, chefläkare på US i Linköping till Östnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt ebola

Mer i ämnet