SVT i Malmö flyttar efter 35 år

Uppdaterad
Publicerad

En 35-årig epok går mot sitt slut, nämligen vår egen här i SVT-huset på Jägersro.

Flyttlassen har redan börjat rulla mot de nya lokalerna i Malmös västra hamn – ett uppbrott som rymmer både vemod och spänd förväntan.

1975 brukar anges som startår för den lilla TV-byn på Jägersro. Då hade visserligen studios, monteringshallar och ateljéer använts i flera år av personal från det dåvarande högkvarteret på Baltzarsgatan inne i centrala Malmö.

– På den tiden dominerades Jägersro av åker och det sägs att vår dåvarande chef Gunnar Ollén kom över marken billigt, berättar fotografen Bo Blomberg.

Han tillägger:

– Fast det visade sig vara en förträfflig investering, med tanke på den snabba expansion som just då skedde inom TV-mediet.

Olika åsikter om flytten

Hjärtmuskeln på Jägersro var den rejält tilltagna ”Studio 1”, som under lång tid levererade nästan all fredags- och lördagsunderhållning hem till de svenska TV-tittarna. Samtidigt pumpade ”Malmö-TV” ut drama, långfilm och – förstås – sändningar från Sydnytt, SVT:s första regionala nyhetsredaktion.

Även det nya TV-huset i Västra hamnen har förstås studiomöjligheter men de är betydligt mer begränsade – ett faktum som fått många anställda att tveka inför flytten. Andra välkomnar den, och hoppas på en nytändning för företaget.

– Jag tycker det ska bli enbart skönt att flytta, säger programledaren och producenten Pernilla Månsson Colt.

Hon är i färd med att tömma sitt kontor på andra våningen. Strax innan ännu en pärm märkt ”Antikrundan” dunsar ner i sopcontainern, stannar hon upp.

– Visst, åren på Jägersro var storhetstiden och många kommer att minnas dem med stor saknad. Men själv kom jag hit 1995, när guldåldern redan börjat plana ut, och tyckte redan då att huset kändes väl stort. Det är hög tid att dra vidare, tycker jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.