Fredrik Önnevall i Fosterland. Foto: SVT

SVT–reportern Fredrik Önnevall kallad till förhör

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Önnevall anmäldes för misstänkt människosmuggling efter att ha hjälpt en 15-årig flykting till Sverige. Nu kallas han till förhör.

Det var under programmet Fosterland som SVT:s reporter Fredrik Önnevall hjälpte femtonåriga Abed från Syrien till Sverige. I januari i fjol så anmäldes han av två anmälare i Stockholm för misstänkt människosmuggling.

– Det var väntat, men jag är inte orolig för jag känner inte att vi har begått något brott, säger Fredrik Önnevall.

Åtalet mot Fredrik Önnevall

Kallas till förhör

I fredags begärde åklagare Johan Larsson, ansvarig för förundersökningen, att Fredrik Önnevall skulle få en offentlig försvare. Samtidigt kallas han till förhör, men när det blir av är ännu oklart.

– Jag hade räknat med detta. Vad åklagaren kommer fram till i förundersökning får vi se men jag har ingen aning faktiskt, säger Fredrik Önnevall.

Han och teamet bakom Fosterland är självsäkra på att de inte har gjort något olagligt. De har kontaktat olika jurister som säger att de inte handlat med en brottslig tanke utan gjort detta med hederligt uppsåt.

– Jag tror det finns en viss förväntan på åklagaren att han måste undersöka detta.

Skulle gjort likadant i dag

– Jag ångrar absolut inget! Jag vet vad vi gjorde och jag hade gjort likadant i dag. Hur kan man ångra att man hjälper en livrädd pojke som vädjar om min hjälp, säger Fredrik Önnevall.

TV-serien Fosterland genomgick också en utförlig inpektion av Granskningsnämnden. Där blev de friade från alla anklagelser.

– Rent journalistiskt är det därmed inga problem. Jag har fått både kritik och beröm från branschen, säger Fredrik Önnevall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åtalet mot Fredrik Önnevall

Mer i ämnet