Syed Latif. Foto: SVT

Syed Latif begär resning i Linkedinmål

Uppdaterad
Publicerad

Syed Latif, som utvisades efter att ha fått jobb via yrkesnätverket Linkedin, har begärt resning i Migrationsöverdomstolen. Han är tillbaka i Sverige, men riskerar utvisning på nytt.

Syed Latif kom först till Sverige från Bangladesh för att studera. Efter avslutade studier våren 2014 fick han jobb som säljare. Men migrationsdomstolen kom fram till att jobbet inte utannonserats på rätt sätt och att han därför inte kunde få arbetstillstånd.

Annonseringen måste ske så att tjänsten är synlig för medborgare inom EU/EES och Schweiz och utannonsering via Linkedin är inte tillräcklig, ansåg migrationsdomstolen.

Utvisade Syed Latif

”Orättvist och felaktigt”

– Han tycker fortfarande att det var ett väldigt orättvist och felaktigt beslut. Dessutom har han fått nya problem, säger hans advokat Carl-Owe Olsson till TT.

I augusti förra året, när Latif redan hade hunnit utvisas, kom ett yttrande från EU-kommissionen som öppnade för att migrationsdomstolen kan ha hårdtolkat EU-direktivet. Därför hoppas han på en annan utgång om han får resning, rapporterar Ystads Allehanda.

Syed Latif är tillbaka i Sverige. Han beviljades arbetstillstånd eftersom han från Bangladesh lyckats skaffa ett annat jobb här. Men när han kom till Sverige, efter att ha varit på smekmånad, visade det sig att det jobbet inte längre var tillgängligt för honom.

Ny utvisningsrisk

Nu har han visserligen lyckats hitta ett annat jobb, men eftersom han inte sökt det från Bangladesh utan när han redan var på plats i Sverige, finns det risk för att han återigen ska utvisas.

– Om resning beviljas kan han stanna, konstaterar advokaten.

Dessutom har företaget där han 2014 fick jobb via Linkedin lovat honom anställning om han får rätt i Migrationsöverdomstolen.

Fakta: Utannonseringskravet

En arbetsgivare som vill anställa någon från ett land utanför EU måste utannonsera tjänsten så att alla som bor inom EU/ESS och i Schweiz kan söka jobbet, skriver Arbetsförmedlingen på sin hemsida.

I minst tio dagar bör tjänsten vara utannonserad via Arbetsförmedlingens platsbank. Då blir den automatiskt synlig också i den europeiska platsbanken Eures. Om annonseringen sker på annat sätt måste den motsvara Eures och vara synlig inom EU/ESS och i Schweiz

I ett yttrande skriver EU-kommissionen dock att ”arbetssökande i praktiken har rätt att använda olika rekryteringskanaler som finns på arbetsmarknaden och att unionslagstiftningen inte kräver att alla lediga jobb förmedlas på EU-nivå”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisade Syed Latif

Mer i ämnet