Hicham Al Sati har öppnat en tandläkar- och skönhetsmottagning. Foto: Ivan Loftrup-Ericson

Syriska entreprenörer fixar jobb i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Från att en asylsökande fått uppehållstillstånd tar det i regel många år att få ett jobb. Så ser statistiken ut, men det finns exempel på motsatsen. I Malmö sjuder nyföretagarandan bland nyanlända syrier.

När tandläkaren Hicham Al Sati fick sitt uppehållstillstånd, var han först inne på att syssla med något helt annat i Sverige. Att få jobba som tandläkare skulle bli för krångligt eftersom det krävs att svenska myndigheter godkänner utbildningen.

Statliga Almi, som stöttar nyföretagare, hjälpte och övertygade honom. Man satsade startkapital i hans nu fyra månader gamla tandläkar- och skönhetsmottagning i Malmö.

#flykt

– Jag är en ganska ambitiös person och har många mål. Till att börja med vill jag få den här mottagningen att fungera och sedan öppna ytterligare en, säger Hicham Al Sati.

Kör enmansshow

Lokalen i centrala Malmö är tjusig och ur högtalarna strömmar lugnande musik. Här utför han både tandvård och skönhetsingrepp, som laserbehandling och kosmetiska ansiktsinjektioner.

– Jag utför en enmansshow här. Jag trodde att tandvården skulle dominera, men hittills kommer de flesta kunderna hit för skönhetsbehandling, säger han.

Kundkretsen ökar stadigt och inom kort planerar Hicham Al Sati att anställa en person. Han är bara en av många nyanlända syrier som enligt Almi har en tydlig entreprenörsanda.

– 3-4 månader efter att de har fått uppehållstillstånd kommer de till oss och de har många idéer, säger Jassim Almudafar, som jobbar på Almi med att hjälpa blivande entreprenörer från andra länder.

Han hjälper dem att göra marknadsundersökningar, skriva affärsplan och lära sig svenska skatte- och momsregler. Om Almi tror på idén, investerar man i företaget.

Nya grönsaker i Sverige

Jassim Almudafar visar en lista på närmare 40 företag som har startats av syrier i Skåne de två senaste åren. Bredden är slående. Det är dataprogrammerare, kyltekniker, osttillverkare, florister, agronomer, jurister och vvs-montörer.

– Det gäller att hitta det som ännu inte görs. Många vill starta klädförsäljning, men där är marknaden så överetablerad att vi avråder dem, säger Jassim Almudafar.

Han nämner några kreativa exempel: en företagare som insåg att han kunde exportera svenskt trä till Egypten och trädgårdsodlaren som vill anlägga växthus för grönsaker som inte odlas i Sverige.

– Flera av dessa grönsaker importeras i dag. Med en inhemsk odling kan Sverige istället bli ett exportland av dessa varor, säger Jassim Almudafar.

Syriska restauranger

Samma tanke, att hitta en egen nish, hade Maurice Salloum. Han fick uppehållstillstånd för två år sedan och insåg att det inte fanns någon syrisk restaurang i Malmö. Almi nappade på idén, satsade pengar och ett halvår efter öppnandet har restaurangen blivit en succé.

– Vi serverar enkel syrisk husmanskost och jag trodde nog att våra gäster mest skulle vara folk från mellanöstern, men det är mest svenskar här. De gillar maten bättre än vi araber, skrattar Maurice Salloum.

Sedan dess har fler syriska restauranger öppnat i Malmö och nyföretagandet bland syrier kommer att fortsätta öka, spår Jassim Almudafar på Almi.

– De är drivna och envisa, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet