Peter Olsson, ordförande för SFPO, har jobbat som fiskare i 30 år. Foto: Privat/SVT

Småfiskare ställs utanför nytt system

Publicerad

SFPO, som representerar 350 fiskefartyg i Sverige, har varit drivande i att få till ett nytt kvotsystem inom fisket. Men de är tydliga med att det inte kommer att bli som i Danmark där många hamnar försvann.

Sveriges yrkesfiskares producentorganisation, SFPO, har under ett år jobbat med ett förslag till ett nytt kvotsystem som de nu lämnat in till Havs- och Vattenmyndigheten. Men det nya systemet skulle, enligt organisationen, inte leda till hamndöd såsom i Danmark.

– I Danmark utformades systemet av myndigheterna. Vi har utgått från fiskarna själva. Dessutom hade de för många fartyg och en överkapacitet i Danmark. Det problemet har vi inte i Sverige, säger Peter Olsson, ordförande i Sveriges fiskares producentorganisation.

Vill införa ”light”-version

I Sverige vill organisationen istället att det införs en ”light-version” av systemet, men bara för trålarna, som finns främst på västkusten. Det innebär att de småskaliga och kustnära fiskarna som fiskar med garn lämnas helt utanför.

Anledningen till att de tycker att det behövs ett nytt system överhuvudtaget är den så kallade landningsskyldigheten som just nu införs i omgångar fram till 2019.

Landningsskyldigheten innebär att all fisk måste tas i hamn och registreras, ingen får dumpas ute till havs. Om en fisk för mycket tas upp, exempelvis av äkta tunga, införs ett fiskestopp för alla fartyg och redskap som kan ta upp just den arten.

– Om man istället har individuellt tilldelade årsransoner minskar risken för fiskestopp. Om fiskarna dessutom får byta kvoter med varandra har fiskaren plötsligt möjlighet att anpassa sin kvot till vad han faktiskt får upp i sina redskap, säger Peter Olsson.

Inspiration från andra länder

Reglerna för fisket är krångliga och invecklade och det är inte lätt att utforma ett system som gör alla nöjda. Systemet SFPO föreslår skulle gå ut på att varje fartyg tilldelas en viss kvot, alltså rätt att ta upp fisk ur havet, som gäller under ett år. Den som köper upp ett annat fartyg och därmed även fartygets kvoter måste även fiska med fartyget. Detta skulle hindra att alla fisk koncentreras hos några få kvotbaroner, på det sätt som skett i Danmark.

– Vi har besökt flera olika länder som har infört kvotsystem för fisket; Kanada, USA och Danmark. Sedan har vi inspirerats av de positiva aspekterna och försökt lära av de negativa, säger Peter Olsson.

En annan positiv effekt av det nya systemet skulle, enligt SFPO, vara att incitamenten ökar för den enskilde fiskaren att bli mer selektiv och utveckla fiskeredskap och beteende på ett sådan sätt att man undviker arter som man inte får ta upp så mycket av.

Känslig fråga

Men frågan om att införa ett nytt kvotsystem är känslig.

– Tyvärr blir många rädda att det ska bli som i Danmark så fort man talar om kvotsystem. Folk ser ett skräckscenario framför sig.

Förslaget till kvotsystem skulle kunna införas på västkusten redan nästa år. Östkusten och de trålare som finns där, blir inte aktuella förrän 2018/2019.

Vad kan man göra för att hjälpa de småskaliga fiskarna då?

– Först och främst borde man titta på den osunda konkurrensen som kommer från Norge. En miljon ton från torsk från Barents hav ställer till det. Östersjöfiskarna har en väldigt bra produkt men de får inte betalt för den, säger Peter Olsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.