Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Tågresenärer slipper gränskontroll – på vissa avgångar

Uppdaterad
Publicerad

Flera tågresenärer vittnar om att de sluppit den inre gränskontrollen på Hyllie station de senaste veckorna.

Polisen bekräftar att bemanningen inte räcker till.

”Vissa avgångar mäktar vi inte med att vara på plats”, säger Ewa-Gun Westford, kommunikatör.

Dagligen beslutar en polisinsatschef hur resurserna till de olika stationerna för gränskontroll ska fördelas. Gränskontrollen är partiell, vilket innebär att polien har rätt att kontrollera samtliga personer som passerar gränsen men det finns inget krav på att det ska göras.

Den senaste tiden har flera resenärer upptäckt att de inte behöver uppvisa en identitetshandling vid ankomst till Hyllie Station. Gränspolisen har vid dessa tillfällen tvingats prioritera andra platser för kontroll.

– Det förekommer att det blir så. Vissa avgångar mäktar vi inte med att vara på plats. Det är en verklighet vi får leva med eftersom vi behöver fördela på bästa sätt, säger Ewa-Gun Westford.

Brott upptäcks

Gränskontrollen ingår inte längre under den nu avslutade den nationella särskilda händelsen. Det har påverkat personalresurserna, menar Westford. Hon säger att polisen märkt av att kontrollstationen på Lernacken kräver personal.

– Den kräver mer resurser eftersom vi påträffar andra brott såsom rattfylleri som måste avrapporteras, säger Ewa-Gun Westford.

Polisen har inga siffror på hur ofta tågresenärerna inte kontrolleras på Hyllie station.

– Vi för ingen statistik på det här. Men det är många som reagerat. Det är nästan så att människor byggt upp en förväntan på att vi ska vara där, säger hon.

Ewa-Gun Westford säger att situationen troligen kommer att bestå.

– Det kan mycket väl bli så. Vi måste också ha klart för att vi snart går in i semestertider. Men vi försöker hålla en så hög nivå som möjligt. Vi är angelägna att sköta uppdraget vi fått av regeringen, säger hon.

Civil personal på plats

Under året har 72 personer utbildats för att tjänstgöra vid gränskontrollerna. Personalstyrkan av civila tjänstemän är i dag på plats och jobbar i arbetslag som leds av en polis.

Dessutom har 40 tulltjänstemän utbildats av polisen för att kunna tjänstgöra vid gränskontrollerna vid behov. Till skillnad från i polisregion Väst har dock tulltjänstemän ännu inte kallats in av polisen för gränskontrollarbete i region Syd, uppger Tullverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.