Tågtopp vid Malmö Central. Foto: Lillemor Birgersson

Tågtrafiken igång med kraftiga förseningar

Uppdaterad
Publicerad

I mer än fyra timmar stod tågtrafiken helt stilla mellan Malmö C–Köpenhamn, Malmö–Trelleborg och Malmö–Svedala. Enligt Trafikverket rullade tågen återigen efter klockan 17.53, om än med stora förseningar.

– Det var en ganska omfattande störning som fick efterverkningar till sent på kvällen, säger Jan-Åke Bergmark på Skånetrafikens presstjänst.

Stopp i fyra timmar

Det var polisen som begärde att tågen skulle stoppas sedan man fick in ett larm strax efter klockan 13 om att en person vistats i spårområdet. Tågsträckorna mellan Malmö, Trelleborg och Ystad berördes av stoppet under större delen av eftermiddagen och ska ha kommit igång först under kvällen. Tågen kör fortfarande med stora förseningar.

Polisen arbetade fram till 16.30-tiden med att få bort personen från spårområdet. De hade kontakt med personen under tre timmar innan de lyckades få personen i säkerhet. Ingen kom till skada.

Tågen rullade strax innan 18

Den första avgången från Malmö mot Köpenhamn avgick 17.53 och första tåget från Köpenhamn ankom klockan 18.28.

Under kvällen fortsatte tågen att rulla med stora förseningar och ersättningsbussar fortsatte att köra till Kastrup parallellt med att tågtrafiken drogs igång.

Rätt till ersättning

– Man har rätt till ersättning om förseningen är längre än 20 minuter. Den kan man ansöka om lättast via vår hemsida, säger Kajsa Herner på Skånetrafikens presstjänst.

Är detta en giltig anledning till ersättning?

– Ja, det bör det vara, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.