Foto: Märta Thisner

Politiker fördömer hånet mot homosexuella

Uppdaterad
Publicerad

Nu fördömer även Johan Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Eslöv, hur eleverna betedde sig under pjäsen ”Männen med rosa triangel”.

Publiken störde, förde oväsen och skrattade högt. På måndagskvällen skulle föreställningen ”Männen med rosa triangel” spelas i Eslöv. Men en bit in i pjäsen, fick den avbrytas.

Johan Andersson skriver följande på sin facebooksida:

”Jag är den första att backa upp skådespelarnas beslut att avbryta föreställningen som spelades i Eslöv idag. Det som hände under föreställningen är inte acceptabelt och visar på att vi har ett stort arbete framför oss i kommunen.”

Det var inte bara kommunstyrelsens ordförande som var upprörd.

De elever SVT Nyheter träffade på Bergaskolan i Eslöv var inte glada efter den avbrutna föreställningen. Louise och Smila var besikna.

– Det är tråkigt att ett fåtal elever ska förstöra för så många, säger Louise och Smila fyller i.

– Det är fruktansvärt. Det är respektlöst mot teatergruppen som kommit hit.

Bryter mot skolans värdegrund

Det var ett 70- tal gymnasieelever i Eslöv som på måndagen kommit för att se Riksteaterns föreställning i Medborgarhuset.  En handfull kunde inte hålla tyst och skådespelarna försökte köra ut dem. När de misslyckades fick de avbryta föreställningen. Även kommunens gymnasiechef är besviken.

– I skolan har vi värdegrundsarbete i många ämnen. Att gå och se en teaterföreställning är en del i ett värdegrundsarbete. Det viktiga är att lyfta angelägna frågor till ett övre plan. I detta fall med proffs. Att förbereda eleverna genom samtal. Gå på föreställningen och ta hand om frågorna efteråt. Nu fick vi ju aldrig den avslutning vi planerat. Detta kommer att bli en diskussion i sig självt. Varför reagerar man som man gör? Varför kan vissa inte lyssna på detta? Också en viktig del av värdegrundsarbetet, säger gymnasiechefen Johan Holmqvist.

Fick bryta pjäsen

Riksteaterns pjäs ”Männen med rosa triangel” handlar om homosexuella i nazisternas koncentrationsläger under andra världskriget.

Enligt kassören i Eslövs Teaterförening Elna Magnusson, som var där för att se föreställningen på måndagskvällen, fick den avbrytas på grund av att publiken störde och kommenterade skådespelarna.

– De kom med kommentarer och skrattade högt. Jag uppfattade inte exakt vad som sades. Trots att skådespelaren bad de vara tysta eller gå ut ifall de inte ville se, så fortsatte publiken, säger Elna Magnusson, till SVT Nyheter Skåne sent på måndagskvällen.

Enligt henne var det här den allra sista föreställningen i Eslöv och publiken bestod i huvudsak av gymnasieungdomar.

– Jag tycker det här är mycket tråkigt och respektlöst av ungdomarna, säger Elna Magnusson.

”Kräkljud och skratt”

Skådespelaren Mattias Brunn uppger på sin Facebook-sida att han tvingades avbryta eftersom publiken kommenterade skådespelarnas utseenden, gjorde kräkljud och skrattade när de sa ordet bög.

”För första gången på 15 år bröt jag och inte fortsatte. Så sorgligt, men Marcus och jag blev kommenterade om utseende, så fortet ordet ”bög” sas kom kräkljud och skratt, när jag bröt första gången stannade de i publiken som störde ändå kvar, fortsatte prata och ironisera. När jag bröt andra gången ställde sig andra upp i publiken och stöttade oss. Men det gick inte. Att prata om våld och tortyr, om brott mot mänskligheten, vi och dem, om utsatthet och naken sorg är utlämnande i sig. Men jag kan inte göra mig själv illa (eller de som lyssnade) genom ständiga underkännanden och kränkningar. 

Till Er som stöttade: Tack! Och förlåt för att Ni inte fick se klart. 

Nu är turnén slut. Tack till Er som kom och såg oss.”

SVT Nyheter Skåne har sökt skådespelarna på telefon men ännu inte lyckats nå dem för en kommentar.

Kulturministerns kommentar

Nyheten om den avbrytna föreställningen har nått kultur- och demokratiminister Alice Bah Kunhke, som kommenterar det på sin Instagram med att ”vi som tror på alla människors lika värde har mycket att bevaka och kämpa för”.

Männen med rosa triangel

Pjäsen bygger på en bok som är en verklighetsupplevd vittnesskildring om Josef Kohut och gavs ut först 1972. Fram till dess hade ingen av de förföljda homosexuella vågat vittna om sina erfarenheter i koncentrationsläger, av rädsla för det dubbla stigmat som infann sig eftersom de fortfarande föraktades och klassades som brottslingar under efterkrigstiden.

Berättelsen vittnar om hur homosexuella befann sig lägst i lägerhierarkin, var lovligt byte för alla, fick de hårdaste arbetsuppgifterna och placerades ut vid granitbrotten, skyttebanorna, stenhuggerierna som lovligt byte för de nazistiska soldaterna som ofta iscensatte fångars flyktförsök, för att genom sina dödande kulor erhålla tre dagars permission.

Medverkande skådespelare är Mattias Brunn och Marcus Baldemar.

Det konstnärliga teamet bakom uppsättningen är Daniel Åkerström-Steen, Mattias Brunn, Marcus Baldemar samt Mårten Andersson.

Källa: Riksteatern

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.