Tidskrävande utredning om misstänkt människosmuggling

Uppdaterad
Publicerad

Människosmugglingshärvan i Skåne och Blekinge ser ur att fördjupas. Utredningen mot de tre häktade männen kan ta ett halvår att slutföra, enligt polisen.

I mars greps och häktades tre personer i Skåne och Blekinge, samtliga misstänkta för olika typer av människosmugglingsbrott.

En av dem är misstänkt för grovt organiserande av människosmuggling, en annan för organiserande av människosmuggling och en tredje för människosmuggling.

Förlängd åtalstid

Ärendet är speciellt i den långa rad av människosmugglingsärenden som nu utreds. Detta eftersom man kunnat gripa personer som misstänks ingå i ett nätverk som organiserar och planerar smugglande av människor genom Europa.

Åtalstiden för männen gick ut på fredagen men kammaråklagare Lars Wilhelmsson har begärt förlängd åtalstid med ytterligare 14 dagar, vilket också beviljats.

– Vi är inte färdiga. Det är ett omfattande utredningsarbete som måste genomföras, säger Lars Wilhelmsson.

Han säger ytterligare förhör ska hållas, bland annat med människor i andra länder.

– Det gäller i nuläget länder i Norden, men man kan inte utesluta att det gäller fler länder, säger Wilhelmsson.

Oklar omfattning

Enligt uppgifter från gränspolisen till SVT Nyheter Skåne kan utredningen av ärendet komma att ta mellan tre och sex månader att slutföra. Förgreningarna i nätverket misstänks sträcka sig över flera europeiska länder.

Enligt Lars Wilhelmsson inriktas utredningen mot att undersöka huruvida det är fler personer som ingår i organiseringen. Han har inga uppgifter om hur många människor som kan ha smugglats via nätverket.

Två av männen, en i 40-årsåldern och en i 30-årsåldern, greps i Malmö där de också är hemmahörande. Den tredje mannen, en Karlskronabo i 30-årsåldern, greps på sin hemort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.