Torkild Strandberg (L) och Joakim Månsson Bengtsson (FI). Foto: TT/SVT

Lundapolitiker: ”Be om hjälp kan aldrig vara brottsligt”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen överväger tiggeriförbud – reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

I sin strävan att försöka få bort tiggeriet överväger Sveriges regering att införa ett tiggeriförbud. Regeringen kommer särskilt att studera de nordiska grannländernas modeller, skriver Dagens Nyheter.

Bland skånska politiker går åsikterna starkt isär om regeringens planer.

Sverige möts: Tiggeriförbud

”Permanentar utanförskap”

Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona välkomnar möjligheterna till ett tiggeriförbud.

– Fattigdomen bekämpas genom ekonomisk tillväxt och utveckling. Inte genom att tillåta tiggeri. Det riskerar snarare att permanenta utanförskapet, säger Torkild Strandberg (L).

Han tycker inte att det finns någon motsättning mellan liberala värderingar och ett förbud mot tiggeri.

– Det som skriker i min liberala själ är att så många människor tvingas leva på allmosor istället för att man tar itu med strukturen. Det här handlar ju inte om en akut situation där jag ber om pengar till en bussbiljett utan om arbetsliknande förhållanden, en basförsörjning, säger Torkild Strandberg (L)

Han tycker att det måste skickas tydliga signaler till medlemsstater som exempelvis Rumänen att ta hand om sin befolkning.

”Inte brottsligt att be om hjälp”

Joakim Månsson Bengtsson (FI), ordförande i föreningen Hjälp tiggare i Lund, är upprörd över diskussionen om tiggeriförbud.

– Aldrig någonsin kan att be om hjälp vara brottsligt i ett samhälle, säger Joakim Månsson Bengtsson.

Han menar att det behövs aktivt stöd till enskilda utsatta människor parallellt med långsiktiga insatser som ekonomisk tillväxt, korruptionsbekämpning och demokratisering i Rumänien.

– Den som är beredd att införa tiggeriförbud är också beredd att offra människor. Jag besöker var tredje månad byn i Rumänien som flertalet av de utsatta EU-medborgarna i Lund kommer ifrån. Jag ser hur pengarna används till livsavgörande investeringar. Barnen kan gå i skola och husen restaureras så att inte folk fryser ihjäl, säger Joakim Månsson Bengtsson.

Han är mycket frustrerad över debatten om tiggeriförbud och menar att attackerna mot EU-medborgare ökar varje gång man för tiggeriförbud på tal.

– De som sitter utan för affärerna med sina muggar får ett ökat antal spottloskor på sig, säger Joakim Månsson Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet