Tim Pool från Chicago besöker Malmö, efter att en redaktör för en brittisk högerextrem sajt betalat resan för att en journalist ska åka till staden. Foto: Johan Dernelius

Tim Pool: ”Malmö har långt kvar till Chicago”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är journalisten Tim Pool på plats i Malmö för att följa upp president Donald Trumps uttalanden om Sverige. Pool är uppväxt i Chicago, en stad som hade 762 mord förra året.

– Ni har långt kvar för att komma ifatt Chicago om ni vill bli betraktade som farliga, säger Tim Pool.

Tim Pool har rapporterat från Ukraina, mellanöstern och upplopp i USA. Han antog för några dagar sen en utmaning från redaktören för Infowars, Paul Joseph Watson, en av alternativa högerns starkaste och mest högljudda röster.

Trumps utspel mot Sverige

– Paul Joseph Watson är ingen journalist. Han har en mycket extrem retorik. Vi har en trend i USA där folk förväntar sig åsikter och analyser istället för riktig journalistik. Och han är en av högerns största personligheter, säger Tim Pool, som säger att han kommer skapa sig en egen bild av Malmö, utan påverkan av bidraget från Infowars redaktör.

Hotell i Malmö

Watson lovade att betala resa och uppehälle för den journalist som vågade övernatta i våldsutsatta föroter i Malmö. Tim Pool spenderade dock första natten på ett hotell i centrala Malmö. Han planerar att ta sig till Rosengård på lördagskvällen.

Tim Pool är från Chicago (som är nio gånger större än Malmö), som enligt CNN hade 762 mord förra året. Dödsskjutningarna i Malmö resulterade i 11 mord under samma tid. Men Tim Pool är ändå förvånad över våldet i Sverige, inte minst granatattacker.

– En åttaårig pojke från Birmingham dödades i Göteborg. Om någon skulle använda en granat i USA skulle det var en internationell nyhet, säger Tim Pool.

Pool hade redan före Donald Trumps uttalande (”Ni såg vad som hände i Sverige igår kväll”) tänkt resa till Europa.

– Så kom Trumps uttalande. Plötsligt var Sverige världens mest intressanta land.

Vad tror du kommer att hända i Malmö?

– Ingenting, säger Tim Pool, som nyligen var i Malmö som turist. En ganska tråkig upplevelse, säger han om vistelsen.

Prata med Malmöbor

Nu planerar Tim Pool att träffa människor i våldsutsatta områden i Malmö.

– Många på högerkanten säger: Det är en krigszon, du kan inte åka dit, men jag vill höra med dem som bor där. Vad tycker de?

Fotnot: I en tidigare version av filmklippet var översättningen fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps utspel mot Sverige

Mer i ämnet