Foto: Julia Åberg

Camilla väcktes av branden mitt i natten

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal personer fick evakueras från sina lägenheter vid en kraftig brand i centrala Hässleholm natten till onsdagen.

Camillla Edinger Brodd var en av dem som fick evakueras, när branden utbröt vid 3-tiden i natt.

– Polisen bankade på dörren och meddelade att det brinner i fastigheten och alla boende måste evakueras. Det var bara att väcka sonen och ta med id-handlingar och en ryggsäck, säger hon.

När räddningsstyrkor från både Hässleholm, Sösdala och Kristianstad kom till Första Avenyen var branden kraftig och rökutvecklingen omfattande. Branden ska ha startat i en lägenhet där ett renoveringsarbete pågår. Röken upptäcktes först på Subway, som ligger under lägenheten. 

Oklart vad som startat branden

Tidigt på onsdagsmorgonen kunde räddningstjänsten få kontroll på branden. Inga personer ska ha skadats.

– Nu håller vi på att kolla av så att vi inte har några pyrande bränder i väggar och golv. Vi kommer fortsätta med det framåt lunch. På eftermiddagen kommer vi att gå över i ett bevakningsläge, säger Lars Wannong, insatsledare för räddningstjänsten i Hässleholm. 

Man har fortfarande inget svar på vad som orsakat branden och det är ännu oklart hur många lägenheter som drabbats. Polisen kommer under dagen att göra en teknisk undersökning på platsen.

Gator avspärrade

Stora delar av Järnvägsgatan framför Hässleholms järnvägsstation och Första Avenyen har spärrats av och all busstrafik har fått flytta sina hållplatser. 

– Normalt sett hoppar man på och av bussen framför järnvägsstationen, men nu har vi fått flytta hållplatserna till baksidan där ersättningsbussarna normalt går, säger Mats Ohlsson, pressinformatör vid Skånetrafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.