Dragspelarnas tid kan vara förbi på Lunds tågstation. Foto: SVT

Tjänstemän vill tysta Lunds gatumusiker

Uppdaterad
Publicerad

Spelemännens tid kan vara ute på Lunds Centralstation. Tjänstemän i kommunen råder nu politikerna att överväga ett totalförbud mot gatumusiker på området.

– Det är att gå alldeles för långt, säger vänsterpartisten Mats Olsson, som var den som väckte frågan om att begränsa musikanternas framfart.

I mars skrev han en motion och krävde att tiden för musikframträdanden på Lund C borde begränsas till max två timmar.

”Många Lundabor upplever det som en ljudterror. Speciellt utsatta är butikspersonal och boende i centrum, men även pendlare och besökare”, hette det bland annat i Olssons motion.

”Märklig attityd”

Det är det förslaget som tekniska förvaltningens tjänstemän nu bättrat på med en egen rekommendation till politikerna, om att överväga ett totalförbud mot gatumusikanter såväl på Lund C som på stadens övriga tågstationer och busshållplatser.

Detta för att, som det heter, inte försvåra resenärens möjlighet att ta del av trafikinformation vid utrop.

Men Mats Olsson själv tar alltså sin hand från tjänstemännens tilltag.

– Deras attityd är väldigt märklig. Det jag pratade om var extrema situtationer när musiker plågar boende i stan genom att spela från morgon till kväll. Det händer ibland och då förstår man ju att nerverna ligger utanpå. Men något totalförbud mot gatumusik vill jag absolut inte se, säger Olsson till SVT Nyheter.

Blankt nej från MP

Även kommunalrådet Ulf Nymark (MP) avvisar på stående fot alla tankar om att förbjuda gatumusikanter på Lund C.

–  Jag har svårt att tro att det går att samla politisk majoritet för något sådant. Möjligen kan man diskutera det lämpliga i att spela med till exempel högtalarförstärkning på en plats som  Lunds C, men självklart ska få folk få uppträda med, säg, fiol och dragspel även i fortsättningen, säger Nymark.

På onsdag behandlar politikerna i tekniska nämnden frågan, som slutligen avgörs av Lunds kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.