Foto: SVT

Torkan ställer till det för fåglarna på Vattenriket

Uppdaterad
Publicerad

Våren vi har framför oss ser ut att bli den torraste på många år, med vattennivåer långt under det normala. I Kristianstads välbesökta Vattenrike börjar läget bli akut för många av de fåglar som snart ska inleda sin häckning.

Kontrasterna kunde inte varit tydligare. Utanför Yngsjö pågår just nu fågelårets kanske mäktigaste skådespel, när tranor i tusental dansar och skränar vid sjön Pulken. Bara en kort sträcka längre norrut, vid Håslövs ängar utanför Kristianstad, är våren betydligt tystare.

– Jag kan inte minnas en liknande torrperiod. Den har pågått i princip ända sedan i höstas och fram till nu, säger Hans Cronert, naturvårdssamordnare i Vattenriket.

Helt torrt om en månad

Normalt ligger strandängarna här invid Hammarsjön så här års dränkta under vattenmassorna från den vårystra Helge å. Men i år syns bara enstaka vattenspeglar; det stillsamma flödet i ån orkar bara upp en 20-30 centimeter över havsytan. I princip en hel meter under värdet för normal vårflod.

– Om en månad kommer det att vara helt torrt. Naturligtvis är här en hel del fågel ändå, hör ni hur fint sånglärkan sjunger rakt över oss?

Hans Cronert tystnar för en kort stund och njuter.

– Men vi ser till exempel inte en enda svan eller and. De brukar vara bland de första gästerna när våtmarkerna breder ut sig i mars, säger Cronert.

Än mer bekymmersamt ser det ut framöver, när känsliga strandängsfåglar som rödspov, tofsvipa och brushane står i begrepp att inleda sin häckning. De är på tillbakagång i hela Nordeuropa och har haft en särskild fristad här ända sedan Vattenriket etablerades på 1990-talet.

– Vi skulle behöva vända trenden och få se de här fåglarna lyckas bättre med sin häckning. För dem och de många tusen besökare som normalt kommer hit är denna torra vår ett rejält bakslag, suckar Hans Cronert.

Se hela inslaget här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.