Foto: Bernard Mikulic

Största olyckan någonsin på Öresundbron

Uppdaterad
Publicerad

Flera bilar krockade vid åttatiden på onsdagsmorgonen på Öresundsbron. Fem personer uppges vara allvarligt skadade.

Bron har varit stängts i båda riktningarna under drygt två timmar på morgonen, vilket har orsakat långa köer på både svenska och danska sidan.

Tio till tolv bilar var inblandade i två olyckor på bron. Den första skedde strax före klockan 8 på morgonen. 14 personer har förts till sjukhus efter olyckorna. Fyra av dem uppges vara allvarligt skadade, enligt polisen.

– Det här är den största olyckan på Öresundbron sett till antalet skadade och att det är flera allvarligt skadade. Det har vi inte tidigare varit med om, säger Sanna Holmqvist, pressansvarig på Öresundsbron.

Svenskarna lindrigt skadade

De skadade har förts till sjukhus både i Sverige och Danmark.

– Fyra personer har förts till akuten i Malmö. Det rör sig om två män och två kvinnor som är lindrigt skadade och troligen kan lämna sjukhuset under dagen, säger Anna-Leina Boive, pressinformatör vid Skånes universitetssjukhus, Sus.

Ytterligare tio personer har förts till sjukhus i Danmark. Fem patienter har förts till Rigshospitalet i Köpenhamn, enligt uppgift med allvarliga skador. En person finns på sjukhuset på Amager och fyra på Hvidovre sjukhus.

– Av de fyra på Hvidovre sjukhus ska tre vara svenskar. Enligt uppgifter från den danska sjukvården är de lindrigt skadade. Detta är de enda svenskar som förts till danska sjukhus, säger Klas Andersson, pressinformatör vid Region Skåne.

Foto: Lisa Ovesen

Det var två olyckor som skedde med 100 meters avstånd vid högbron i riktning mot Sverige.

– Det skedde först en olycka vid högbron och sedan en så kallad köolycka kort därefter i riktning mot Sverige, säger Ola Åström produktionsledare på SOS Alarm i Malmö.

Körde mot trafiken

Det blev långa köer vid betalstationen vid Lernacken redan vid 8-tiden. SVT Nyheter Skånes team var på plats.

– Det är fruktansvärt rörigt på platsen och folk backar vid betalstationen. Det är rent åt helvete att göra så, säger Stephan Söderholm på polisens ledningscentral till SVT Nyheter Skåne strax efter att räddningsarbetet har påbörjats.

Foto: Bernard Mikulic

Stort räddningspådrag

Svensk och dansk polis har arbetat tillsammans på olycksplatsen. Detsamma gäller räddningstjänsten.

Läs också: Förare blev bländad av solen

Polisen stängde vid 08.45-tiden av trafiken på Yttre ringvägen i Malmö för att inte fylla på köerna vid bron. Vid 10-tiden släpptes trafiken på i riktning mot Danmark.

Långa köer i Danmark

Det var vid 11-tiden långa köer på den danska sidan i riktning mot Sverige.

– Det är köer på motorvägen ända från Tårnby, säger SVT Nyheters reporter Helena Bohmn Nilsson, som har rapporterat från Öresundsbron under morgonen.

Trafiken från Danmark började rulla över bron vid 11:30 då båda körfälten öppnades.

Se bilderna från olycksplatsen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.