Trångboddhet orsakar ohyra

Uppdaterad
Publicerad

En växande befolkning och för få hyreslägenheter har gjort trångboddhet till ett allt större problem i storstadområden. Och i Malmö bor en sjubarnsfamilj där det överblivna utrymmet hyser kackerlackor som hyresgäster.

Uppdrag Granskning på onsdagen berättar om trångboddheten i landet och de konsekvenser det får med fuktskador och ohyra.

Bland annat så berättas det om den här sjubarnsfamiljen som bor i en trerummare i Rosengård i Malmö. De har köat för en större bostad i sex år men får ingen och tvingas bo kvar i den smutsiga lägenheter med kackerlackor bakom lister, på väggarna och golven och på bäddmadrasserna. Familjen betalar över 6000 kronor i hyra för trerummaren.

Familjen har bott i lägenheten i mer än tio år.

– Det har sett ut så här hela tiden, berättar familjen.

Företaget som förvaltar och underhåller 85 procent av lägenheterna på gatan där familjen bor tycker att de sköter sitt jobb bra.

– Vi har nöjda kunder och nöjda hyresgäster, säger Cecilia Ahlquist, kommunikationsanvarig Newsec som förvaltar lägenheten.

Kackerlackorna kryper på väggarna när bostadskommunalråd Anders Rubin (s) besöker lägenheten.

– Det är helt vidrigt, fruktansvärt, utbrister han. Vi ska inte ha fastighetsägare som inte klarar av att underhålla sina fastigheter, så är det bara. Så här borde det inte få se ut och det har vi sagt i flera år som vi jagat den här fastighetsägaren.

Cecilia Ahlquist menar att det i många fall är hyresgästernas eget fel.

– I vissa fall så finns det lägenheter där hyresgästerna åsamkar lägenheten skadegörelse, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.