Fler grisar dog när transporten välte utanför Hässleholm.

Transport med hundratals grisar har vält

Uppdaterad
Publicerad

En djurtransport med 265 grisar välte på väg 117 vid Vankiva utanför Hässleholm. Ett tiotal av dem dog i olyckan.

Det var vid sjutiden imorse som en lastbil med släp råkade ut för olyckan. Själva lastbilen välte i en rondell, medan släpet klarade sig upprätt.

Lastbilens chaufför klarade sig utan allvarliga skador. Han fördes omskakad till sjukhus med ambulans för observation. Värre var det för det hundratalet grisar som fanns i lasten.

– De grisar som var döda och skadade har blivit bortforslade, säger SVT Nyheter Richard Lööf som befinner sig på plats.

– Nu ska lastbilen lyftas och det finns fortfarande grisar kvar i lastutrymmet som man inte kunnat få ut innan. Så det är ett väldigt komplicerat lyft.

–  Alla djuren är stressade. Så det är ett besvärligt läge, sa Anders Olofsson, som är vakthavande brandingenjör vid Räddningstjänsten i Kristianstad, tidigare i förmiddags.

Kan bli nödslakt

Räddningstjänsten har arbetat med att sätta upp fållor där grisarna kan ledas in. Både veterinärer och kommunjägare har funnits på plats.

– Veterinärerna får göra bedömningen vad som ska göras, säger Anders Olofsson.

– Alternativa djurtransporter är beställda, men det kan också bli så att alla djuren måste nödslaktas. Veterinärerna bestämmer vad som är bäst för grisarna.

Förvånansvärt få av djuren hade dött i olyckan, enligt veterinären på plats.

28 grisar avled

Enligt Per Friis vid räddningstjänsten i Hässleholm skickades 165 grisar som tänkt vidare till slakt direkt efter olyckan.

Totalt 28 grisar avled eller fick avlivas och 72 grisar ska av veterinär och slakteriet bedömas om de är lämpliga till slakt.

800 liter diesel

Först när alla djuren var borta kunde själva bilen bärgas. Och först då kan Räddningstjänsten kontrollera om det läckt ut någon diesel från lastbilen.

– Enligt uppgift så finns det mellan 600 och 800 liter diesel i tankarna. Skulle allt det läcka ut blir det en omfattande miljöskada, säger Anders Olofsson.

– Vi vet inte hur lång tid saneringen kommer att ta. Har det läckt ut diesel kan det bli tal om grävarbeten för att få bort alla föroreningar.

Under eftermiddagen konstaterade dock räddningstjänst att ingen diesel hade läckt ut från fordonets tank.

– Vi tömde tanken innan vi lyfte upp lastbilen, säger Per Friis, räddningsledare vid räddningstjänsten i Hässleholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.