Polisen utreder dödsfallet på kyrkogården som mord. Foto: TT

Åklagare: ”Tror att vi har rätt gärningsman”

Uppdaterad
Publicerad

En ung man har anhållits misstänkt för mordet på en 16-årig pojke i Malmö. Åklagaren uppger för SVT Nyheter Skåne att många uppgifter pekar mot mannen. Samtidigt misstänks två unga män för att ha undanröjt bevis.

Den 16-åriga pojken hittades död på Östra kyrkogården i Malmö i september. Kroppen hade flera stickskador.

Efter en lång utredning nådde polisen fram till ett genombrott på tisdagen, uppger kammaråklagare Torbjörn Sjöberg för SVT Nyheter Skåne.

– Det har varit ett gediget polisarbete. Vi har hållit många förhör vilket lett fram till att vi kunna fokusera på vissa personer. Sedan kom ett genombrott under gårdagen, säger Torbjörn Sjöberg.

Undanröjt bevis

Två unga män greps under tisdagen. De har anhållits på sannolika skäl misstänkta för skyddande av brottsling, grovt brott.

– Det som är aktuellt i det här fallet är att man har försökt undanröja bevis. Hur det har skett vill jag inte gå in på, säger Torbjörn Sjöberg.

Mordmisstänkt

På onsdagen anhölls en tredje man. Han misstänks ha dödat pojken och har anhållits på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Vi tror att vi har rätt gärningsman. Det finns många uppgifter som pekar mot den som är misstänkt för mordet, säger Torbjörn Sjöberg.

Genombrott på tisdagen

Den ene av de två män som misstänks för skyddande av brottsling förnekar det brott han misstänks för. Det uppger Magnus Lundh, mannens advokat, för SVT Nyheter Skåne.

Advokat Karin Schånberg – som företräder den andre mannen som misstänkts för skyddande av brottsling – säger till SVT Nyheter Skåne att hon inte kan kommentera anklagelserna.

– I det här skedet av utredningen får jag inte lov att uttala mig. Inte ens om min klients inställning, säger Karin Schånberg.

SVT Nyheter Skåne har utan framgång sökt försvaren till den man som misstänkts för mord.

Fler förhör hålls

Under flera timmar på onsdagen har förhör hållits med de tre misstänkta personerna. Polis och åklagare vill ännu inte lämna mer uppgifter om vad som då har framkommit.

– Jag har ännu inte fått någon återkoppling kring vad som har sagts i förhören, säger Torbjörn Sjöberg.

Anmäldes inte försvunnen

Det tog flera dagar efter att den 16-åriga pojken hittades död innan han kunde identifieras.

Pojken hade kommit som ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan och bodde på ett HVB-hem i Skåne.

Trots att han varit borta från hemmet i över ett dygn hade personalen inte anmält hans försvinnande till polis eller socialtjänst.

Stor polisinsats

Ett stort antal personer bland annat i pojkens vänkrets har föhörts i utredningen. Polisen har initierat en särskild insats och har till och med tömt avloppssystemet i anslutning till kyrkogården i jakt på ledtrådar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.